Аустрија, Немачка и Италија траже од ЕУ подршку за пројекте зеленог водоника

БРИСЕЛ: Аустрија, Немачка и Италија траже од Европске уније да подржи кластер инфраструктурних пројеката везаних за транспорт зеленог водоника увезеног из Северне Африке, што представља део напора да се у Европи створи тржиште за гориво са ниским садржајем угљеника.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

Министри три европске државе су дали подршку појединим пројектима који покушавају да добију статус "пројекат ЕУ од заједничког интереса" који би им обезбедио приступ одређеним фондовима Уније и брзо издавање дозвола, пише Ројтерс.

Један од пројеката за који се тражи подршка ЕУ је гасовод за водоник "Gas Connect Austria" између Немачке, Аустрије и Словачке.

Поред тога, план је и да се гасовод у већинском власништву италијанске компаније Снам, који иде од Италије, преко Аустрије, до Словачке, претвори у гасовод за водоник.

План Европске уније је да произведе 10 милиона тона обновљивог водоника и увезе још 10 милиона до 2030. године.

Истовремено, планирани су и други пројекти за јужну Европу, а између осталих, гасовод "БарМар" који би од 2030. године требало да преноси два милиона тона водоника између Шпаније и Француске на годишњем нивоу.

Обновљиви водоник је гориво које се производи коришћењем обновљиве електричне енергије, а Европа покушава да повећа његову производњу и увоз како би се смањила употреба фосилних горива.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести