Азотара отишла у стечај

Привредни суд у Панчеву решењем је усвојио предлог Министарства привреде и отворио стечајни поступак за ХИП „Азотара” ДОО.
Azotara u Pančevu foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Како је наведено у решењу, стечај је отворен „због презадужености Азотаре.

Стечајни управник „Азотаре” је Агенција за лиценцирање стечајних управника. Повериоци имају рок од 120 дана да пријаве потраживања од Азотаре.

Привредни суд је прво поверилачко рочиште за Азотару заказао за 22. октобар у 12 сати. Тада ће бити изабрана и скупштина поверилаца. Рочиште за испитивање потраживања од Азотаре заказано је за 18. март 2019. године.

Азотара, која производи вештачка ђубрива, у предстечајном поступку је од средине јула због дугова од око 200 милиона евра.

По подацима Синдиката, отпремнине је добило 828 радника који су се пријавили на Биро за запошљавање.

До краја године биће објављен тендер за приватизацију панчевачке Петрохемије и поновљен позив за Метанолско-сирћетни комплекс (МСК) из Кикинде

Одређени број радника долази на посао јер завршавају ремонт постојења и обезбеђују фабрику. Радницима су понуђена три модела за исплату отпремнина, а они су углавном прихватили да по години стажа добију трећину зараде. Највећа исплаћена отпремнина је у вредности 12.000 евра.

С друге стране, до краја године биће објављен тендер за приватизацију панчевачке Петрохемије и поновљен позив за Метанолско-сирћетни комплекс (МСК) из Кикинде, најавио је држави секретар у Министарству привреде Драган Стевановић. Он је рекао да је држава већ неко време у процесу проналажења партнера за Петрохемију, и додао да до сада у Министарство није стигла ниједна понуда евентуално заинтересованих купаца. Државни секретар је рекао да ће јавни позив за МСК у Кикинди бити поновљен пошто се током претходна два нико није јавио.

Указао је на то да су Петрохемија и МСК прошле године пословали позитивно, и изразио очекивање да ће та два предузећа до краја године добити нове власнике који ће унапредити њихово пословање.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести