БАНКЕ СТРИКТНЕ У СВОЈИМ ЗАХТЕВИМА Ево БЕЗ ЧЕГА МОЖЕТЕ ОСТАТИ ако радите ово

Онима који пут банке полазе како би подигли кредит може се десити да, и поред тога да имају довољно новца на рачуну и можда беспрекорну кредитну историју, позајмица не буде одобрена.
banka klijenti
Фото: Dnevnik (arhiva)

Разлози за то могу бити различити, али не би било лоше да потенцијални корисници кредита пре него што се одлуче на тај корак добро размисле како користе рачун који имају у банци, какве трансакције обављају и коме плаћају услуге користећи банкарске картице, какве су им навике приликом трошења новца ...јер би им се могло десити да им због евентуалних ризичних трансакција или оних које (неке) банке не одобравају, буде одбијен захтев за позјамицу. 

Дакле, и поред тога што је неко кредитно способан, има редовна примања, стални посао и редовно плаћа своје обавезе, може се десити, а и дешава се, да му позајмицу не буде одобрена јер ја процена банке да су навике потенцијалног клијента, а које су видљиве преко рачуна у банци -  ризичне. То могу бити, рецимо, уплате на порно сајтове или кладионице - јер тада банке најчешће процењују да потенцијлани клијент нерационално троши новац и да није сигурно да ће на време измиривати своје обавезе према банци.

Да уплаћивање чланарине за порно садржаје може бити проблематичмно приликом подношења захтева за добијање кредита каже и  Дејан Гавриловић из удружења Ефектива. Он је недавно истакао да је логично да банка одбије клијента који нерационално троши новац, на пример, на сајтове с порно-садржајима или кладионице.

- Када банка разматра да ли некоме да да кредит, проверава историјат трансакција - рекао је Гавриловић. - Уколико  клијент, на пример, редовно плаћа своје обавезе, али је забележено и нерационално трошење, које је можда увећано у последње време, банци то може да буде сумњиво. А банка не жели да даје позајмице некоме ко можда неће измиривати своје обавезе на време. Зато се увек испрате трансакције клијента који конкурише за кредит. Одбијају се они који троше новац на онлајн клађење, а и ово, баш као и клађење, може бити показатељ нерационалног трошења.


Кредитна способност је математика

- Потенцијални клијент може бити кредитно способан, али и поред тога се може десити да не добије позјамицу од банке - каже Душан Узелац. - Кредитна способност је математика у којој се проверава/утврђује  колико потенцијални клијент зарађује и да ли ће моћи да плаћа рате, а да ли ће кредит и бити одобрен зависи од процена банке да ли ће бити испоштовани сви услови који произилазе из обавеза које клијент преузима током периода у којем се позајмица враћа.


Наравно, то да се поједини грађани суоче са ситуацијом да им приликом аплицирања за добијање кредита у некој од банака он не буде одобрен има много јер се увек може десити да нису испунили неки од услова који банка тражи. Иако је најчешћи разлог да неко буде одбијен приликом покушаја да подигне кредит то како се, у финасијском смислу, понаша/о у приликом отплате раније подигнутог кредита, да ли је редовно плаћао месечне рате или су оне плаћане уз кашњења - има их још. И оних који су  познати, али и они који нису, а банке, указују стручњаци, не морају клијенту  да кажу разлог због којег ће из банке отићи кратких рукава - неће добити позајмицу и то је честа пракса.

По речима уредника сајта Каматица Душана Узелца, банка има дискреционо право да одбије сарадњу с клијетном и то без много објашњавања.

- Банка продаје своје услуге онима који се квалификују да постану клијенти банке и то им дозвољава да не објашњавају зашто су одустали од срадње с неким клијентом или су пристали на њу - каже Узелац. - Мало која банка ће изаћи у јавност с подацима о томе колико је поднетих захтева за кредит, а колико се њих одобри. Није необично да чак половина оних који затраже  позајмицу од банке остане без подршке и без много објашњавања.  Банке свакако утврђују стабилност и квалитет примања потенцијалног клијента, али и ту има разлике и нису иста правила па тако у некој банци неком клијенту неће бити одобрен кредит уколико је то први пут да се кредит узима. Уобичајен поступак је - висина плате, где се ради, да ли је потенцијални клијент задужен и колико. Важно и да ли потенцијални клијент има уговор на неодређено или одређено време, колико је радно место сигурно, да ли се ради у приватном или државном предузећу... дакле, висина и сигурност примања. Банка проверава и кредитну одговорност потенцијалног клијента, а ту је и нека врста психолошке анализе. То значи да навике потенцијалног клијента могу бити разлог да кредит не буде одобрен па уколико је неко склон онлајн  коцкању - може да се деси да његов захтев за кредит бити одбијен.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести