Бјелић: Подржати убрзано улагање у обновљиве изворе енергије

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић рекао је данас на отварању 14. Међународног форума о чистим енергетским технологијама да је покрајинска управа спремна да подржи убрзано улагање у обновљиве изворе енергије, као и да покрене пројекте који би били замајац за улагање у енергетску ефикасност.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Он је подсетио на то да је у претходних пет година ресорни секретаријат издао преко 200 различитих аката за инвестирање у обновљиве изворе енергије, захваљујући чему су изграђене ветроелектране капацитета око 400 мегавата, а омогућена је и градња Термоелектране-топлане Панчево снаге 200 мегавата, која ће користити природни гас.

Четрнаести форум о чистим енергетским технологијама почео је данас у Скупштини АП Војводине под називом „Енергетика Србије – Постпандемијски искорак ка будућности“. Форум традиционално организују Институт за европске послове (ИНЕА) и Факултет техничких наука у Новом Саду, уз подршку Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе.

Секретар Бјелић је казао да овогодишњи назив Форума опомиње да фокус деловања са садашњости треба да померимо ка ономе што нас чека, те да су промењене навике људи и потребе привреде утицале и на сектор енергетике.

„Енергетска ефикасност је сваким даном све значајнија тема, а јавни објекти су, нажалост, најчешће примери енергетске неефикасности“, казао је Бјелић.

Он је нагласио да је у сарадњи са Европском банком за обнову и развој израђен Атлас енергетске ефикасности за 82 објекта на територији АП Војводине.

„Поређењем добијених података о потрошњи енергије, пре и после примене предложених мера енергетске ефикасности, закључено је да је могућа уштеда од преко 60 одсто“, рекао је Бјелић и додао да је у сарадњи са Факултетом техничких наука у поступку израда детаљних енергетских прегледа за 94 објекта, који ће бити основ за енергетску санацију у нареднe три године.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести