Благојевић: Педесет милиона евра за реконструкцију 200 објеката

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић очекује да ће до краја године бити реконструисано преко 200 јавних објеката - образовних, здравствених и установа социјалне заштите, у које ће бити уложено око 50 милиона евра из буџета.  
klinicki centar
Фото: Dnevnik.rs

До сада је, напомиње Благојевић, реконструисано 85 објеката, док се 122 објекта на територији 78 општина и градова налазе у различитим фазама реконструкције. 

Ради се о потпуној реконструкцији, а не о интервенцијама на појединим деловима, као што је то знао раније да буде случај, напомуо је Благојевић, наводећи да се ради и на унапређењу енергетске ефикасности и безбедности, будући да се објекти усклађују са врло високим противпожарним стандардима. 

Лепота објеката је, каже, „колатерална добит“. 

Он је као пример навео школу „Добрила Стамболић“ у Сврљигу у коју је, каже, уложено око пола милиона евра, а након реконструкције трошиће само 40 одсто енергије у односу на период пре тога.  

То значи да ће ти објекти сами себе временом исплатити, рекао је Благојевић Танјугу.  

Он је прецизирао да је вредност инвестиције на 122 објекта који се налазе у различитим фазама реконструкције преко шест милијарди динара, док је вредност уговорених или процењених радова на објектима за које су у току и при крају набавке близу 3,5 милијарде динара.  

У току су и припреме јавних набавки за објекте, где је укупна вредност радова процењена на 2,6 милијарде динара.  

Када се подвуче црта, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, очекује да ће до краја године бити реконструисано преко 200 објеката, а из буџета ће бити издвојено не мање од 50 милиона евра.  

Поред Клиничког центра у Нишу, који ће прве пацијенте примити до краја године, ради се и на реконструкција клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу и они су део пројекта укупне вредности од 430 милиона евра. 

Благојевић каже да се део од око 200 милиона евра финансира из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ), а остатак треба да буде допринос кроз донације, кредите или средства из буџета. 

Он додаје да је јавна набавка за Клинички центар Србије у Београду при крају и очекује да би радови на изградњи новог дела Клиничког центра и реконструкције старе зграде могли да крену на јесен.

Спремна је и јавна набавка за Клинички центар Војводине, а ради се и на припреми конкурсне документације за јавну набавку за Клинички центар у Крагујевцу, за коју очекујем да би могла бити расписана до краја године, рекао је Благојевић.

У наредним годинама добар део здравства у Србији добиће потпуно ново лице, а квалитет здравствених услуга биће, тврди, на много вишем нивоу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести