Божић: Нова радна места путем иновација

На Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду одржана је конференција поводом почетка реализације пројекта „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољопривредну праксу засновану на иновацијама ─ Агрино 2“.
њ
Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић истакао је значај програмских активности које су предвиђене пројектом, а које ће обезбедити, путем иновација, помоћ незапосленима у руралним областима.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство континуирано ради на унапређењу пољопривредног производа као и подстицајима у различитим областима пољопривреде како би обезбедио све неопходне услове за развој и модернизацију. Употреба иновација у пољопривреди, што је и циљ овог пројекта, свакако ће помоћи незапосленим особама које живе у руралним подручјима да заснују и унапреде производњу у својим баштама, повећају продуктивност и исплативост“, навео је Божић.

Он је нагласио да Покрајински секретаријат подржава и подстиче образовање, јер је то окосница будуће модернизације, као и унапређење пољопривреде у нашој држави. Према Божићевим речима, овај пројекат, заправо, има циљ да се кроз трансфер знања и иновативних технологија узгоја лековитих и ароматичних биљака и зачина омогући производња висококвалитетних финалних производа који су веома цењени на тржишту.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић изразио је задовољство што је овај фонд, по други пут, део конзорцијума партнера заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Институтом за ратарство и повртарство и партнерима из Мађарске.

„Овај пројекат је свакако од посебног значаја за АП Војводину и прекограничну регију, где је пољопривреда препозната као један од покретача укупног регионалног развоја. Такође, он је наставак континуираних напора покрајинске управе усмерених на јачање административних и људских капацитета у циљу што бољег коришћења средстава из фондова Европске уније и припреме за укључивање у заједничку европску пољопривредну политику. Институције у Војводини су показале да су свесне важности јачања регионалне сарадње, а резултати указују на то да су најактивније у Програму прекограничне сарадње са Мађарском, где је одобрено 111 пројеката са износом од 27 милиона евра бесповратне помоћи“, закључио је Симурдић.

Пројекат „Агрино 2“ биће реализован у партнерству Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Инститита за ратарство и повртарство, Фонда „Европски послови“ АПВ и Жупаније Чонград у Мађарској. Суфинансираће се средствима Европске уније, а укупан буџет пројекта износи нешто више од 226.000 евра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести