Брисел одобрио кинеском Хисенсеу преузимање Горења

БРИСЕЛ: Европска комисија је одобрила кинеској Хисенсе Групи куповину Горења, словеначког произвођача апарата за домаћинство, оценивши да то преузимање неће пореметити тржишну конкуренцију.
gorenje
Фото: Tanjug (Z. Žestić)

Како преноси агенција СТА, Комисија је пре свега констатовала да обе компаније производе и снабдевају тржиште крупном „белом техником“, као што су фрижидери или штедњаци.

Комисија је закључила да предложена трансакција неће изазвати забринутост у погледу  конкуренције имајући у виду ограничене тржишне позиције двеју компанија заједно и чињеницу да ће велики број конкурената остати на тржишту и после трансакције, наводи се у одлуци ЕК.
Кинеска компанија Хисенсе Хоум Аплајенс Холдинг, са седиштем у Луксембургу, купила је више од 95 одсто акција Горења по цени од 12 евра по акцији, чиме је укупна вредност трансакције достигла износ од 293 милиона евра.

Хисенсе, за чију се понуду определио менаџмент словеначке компаније, обавезао се да ће сачувати бренд Горење и задржати запослене у Велењу. Та фабрика ће постати Хисенсеов центар за истраживање и развој и главна произоводна тачка у Европи.

Очекује се да ће словеначка Комисија за заштиту конкуренције донети своју одлуку о овој аквизицији до јесени.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести