Брнабић: ИТ сектор је велики потенцијал

БЕОГРАД: Један од курсева у пилот програму преквалификација у ИТ сектору окончан је на Факултету организационих наука у Београду, а председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је преквалификација само један корак на путу ка унапређењу ИТ сектора у Србији који је велики потенцијал.
Ana Brnabić, premijerka  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Тај пилот пројекат у априлу ове године покренуо министарски Савет за иновационо предузетништво и информационе технологије, којим председава Брнабић. 

Како је саопштила Влада Србије, диплому о успешно завршеној обуци у програмском језику Јава, добило је 23 полазника, које очекује полагање теста за међународно признати Оракл Јава сертификат, и прилика да као јуниор програмери похађају праксу у неколико водећих домаћих ИТ компанија. 

Брнабић је честитала је полазницима курса и навела да ИТ сектору недостају људи. "Овај програм је осмишљен тако да, кроз додатну едукацију, креира кадрове који одговарају потребама компанија. Овај сектор има велики потенцијал и може да буде ослонац привредног раста и економског развоја Србије", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала и на чињеницу да успешним завршетком обуке, кандидати повећавају своју шансу да брже нађу посао у ИТ-ју.После успешно завршених пракси полазници ће имати довољно искуства да нађу први посао на позицији програмера почетника.

Њима ће у наредних пет месеци бити доступан и научно-истраживачки центар Факултета организационих наука.Обука за јуниор програмере у ИТ сектору, у оквиру пилот програма, спроводи се, осим Београда, и у Новом Саду и Нишу. Сви курсеви ће бити завршени до краја августа, након чега већину полазника очекују праксе. Курс „Application Programming "Линк групе" у Београду похађа 15 полазника, а њих десет програм за Web Development. 

Обука у "Војводина ИКТ кластер - VOICT" у Новом Саду, где је 24 полазника прошло курс из програмског језика Јава, завршен је прошле недеље.
За рад у програмском језику Јава курс похађа 12 полазника у "Кластеру за напредне технологије (NiCAT)" у Нишу, док њих 13 стиче знање за рад у програмском окружењу .NET.

Школама ће бити исплаћено 30 одсто цене обука само ако полазник буде запослен са минималном нето платом од 40.000 динара у ИТ-у, бар три месеца у периоду од девет месеци након завршетка обуке. Образовни профил полазника едукације је разноврстан, од економиста и правника, до људи запослених у угоститељским делатностима. 

Највећи број полазника има средњу стручну спрему и старости је од 26 до 35 година, док поједини имају и више од 56 година. Већина полазника тренутно није у радном односу, док је мањи број кандидата који су запослени. 

План је да се, колико се пилот пројекат покаже као успешан, у главној фази започне обука за додатних 900 полазника до краја ове године.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести