БРНАБИЋ: НАЈВЕЋИ ПРОЦЕНАТ ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈУ ДОЛАЗИ ИЗ ЕУ Све више стижу и из Азије

КОПАОНИК: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да највећи проценат ивестиција у Србију долази из Европске уније, али и да све већи број инвестиција стиже и из Азије.
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

На питање да ли је геополитика преплавила економију, Брнабић је рекла да у највећем делу света јесте, али да то није случај у Србији.

"У Србији није. Зато што ми разумемо и такву политику водимо последњих, ево колико, 11-12 година. Да је Србија изгубила превише времена у 90-им и тој првој деценији 2000-их. Да је Србија изгубила превише шанси и да наш раст данас и у последњих 10 година мора да долази из свих извора које ми себи можемо да приуштимо", рекла је Брнабић на панелу "Акциони план зелене транзиције у Србији" на Копаоник бизнис форуму.

Брнабић је рекла да се Србија трудила да буде најотворенија могућа земља или најотворенија могућа економија, што је, како је истакла, успела да сачува водећи паметну политику.

Додала је да и даље највећи проценат инвестиција у Србију долази из Европске уније, као и да све већи проценат инвестиција долази из Азије, што је, како је оценила, одлично.

"Када погледате све глобалне економске индикаторе и показатеље, ви ћете вид‌јети да Европска унија у сваком смислу успорава, па да је и пала у смислу укупних инвестиција. Дошла је сада, ако се не варам, на неких 29 процената. Азија расте и ту не мислим само на Народну Републику Кину. Кина, наравно, изузетно брзо и даље, како год окренете, и даље снажно", навела је она.

Додала је да је у 2023. године 30 одсто страних инвестиција дошло из Кине, али да Србија има све боље односе у инвестиционом, па и у политичком аспекту са Јапаном.

"Нама је велики фокус у будућности Кореја. Ми смо потписали, кад сам ја била у Кореји споразум о међусобној заштити и промоцији инвестиција, кренули у разговоре, Кореја усвојила да ми будемо једна од десет земаља са којима разговарају о споразуму о слободној трговини, изузетно важна ствар за нас", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести