БРЖЕ И ЛАКШЕ ДО СУБВЕНЦИЈА Чадеж: Подршка за бржи раст породичних компанија

ВРДНИК: Привредна комора Србије (ПКС) и Влада Србије урадиће анализу свих програма подршке намењених предузетницима и породичним фирмама како би заједно дошли до најбољих решења и омогућили им да брже и лакше дођу до субвенција које даје држава, најавио је данас председник ПКС Марко Чадеж.
biznis
Фото: pixabay.com

Циљ је да мала породична предузећа и предузетници лакше дођу до неопходних средстава за пословање и постану компаније које су од предузетничког подухвата прерасле у велике пословне системе, рекао је Чадеж на дводневној конференцији посвећеној предузетништву „Ја, предузетник“ у Врднику, саопштила је данас ПКС.

Према његовим речима, истраживања показују да се 75 одсто породичних компанија у Србији финансира из сопствених извора, а основни проблем за мале фирме је како да дођу до средстава у банкама.

Желимо са овим предузећима, и на захтев кабинета премијерке, да урадимо евалуацију свих програма помоћи које држава пружа за овакве компаније и видимо шта је оно што може да буде боље и ефикасније, рекао је Чадеж.

Поручио је привредницима да им ПКС може помоћи у дигитализацији њиховог пословања кроз Центар за дигиталну трансформацију (ЦДТ) ПКС, али и обучити их како да се прикључе процесу зелене трансформације.

Навео је да је у оквиру ЦДТ-а почео програм примене вештачке интелигенције за компаније и да је до сада 30 компанија применило нека од решења које тај центар нуди.

Чадеж је, говорећи о преласку на „зелено пословање“ домаћих компанија, указао да им у том процесу може помоћи ПКС кроз ХелпДеск  који компанијама пружа подршку у достизању стандарда које је неопходно да испуне како би задовољили високе стандарде европских купаца, као и кроз обуке које ПКС организује, а којих је у прошлој години било више од 200 са више од 12.000 полазника.

Зато ће, између осталог, задатак ПКС бити да традиционална породична предузећа спаја са иновативном ИТ заједницом која нуди дигитализацију и савремена иновативна решења у пословању како би се створио домаћи квалитетан производ за цео свет.

Председник ПКС је позвао сва предузећа у Србији да се укључе у модел дуалног образовања у наредној школској 2024/2025. који нуди 83 образовна профила, од којих је 10 нових, наведено је у саопштењу ПКС.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести