Будућност Балкана је дигитална

– Влада Србије истрајна је у спровођењу активности у области дигитализације, где акценат ставља на реформу државне управе, образовање и наставак успешних економских реформи у складу с европским начелима – казала је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић на Другом солунском регионалном форуму у Солуну.
digitalizacija.jpg
Фото: freeimages.com

Државна секретарка је, говорећи на отварању сесије на тему „Балкан 4.0: заједнички дигитални развој”, истакла да наша земља посебну пажњу посвећује балканском умрежавању као природном и ефикасном путу ка постизању заједничког просперитета економија у региону и повезивању с јединственим тржиштем Европске уније.

– Нашу заједничку будућност – будућност регије Западног Балкана и Републике Грчке – видимо у дигиталној умрежености, у јединственом дигиталном тржишту – казала је државна секретарка. – У оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан, процеса придруживања ЕУ, као и у оквиру сарадње с Републиком Грчком, сматрамо да управо технологија може бити средство бржег раста на оперативном плану, без обзира на отворена политичка питања.

Она је истакла значајне резултате који су постигнути у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан, између осталог и потписивање споразума о снижењу цена роминга на другом Дигиталном самиту у Београду прошле године, и изразила велика очекивања од наредног Дигиталног самита Западног Балкана, који ће бити одржан у априлу у Тирани.

Нашу заједничку будућностбудућност регије Западног Балкана и Републике Грчкевидимо у дигиталној умрежености, у јединственом дигиталном тржишту

– Економија не треба да чека политичка решења, већ управо економска сарадња, економски развој и просперитет могу допринети бржем решавању других питања. У том смислу, дигитализација је за нас средство и умрежавања, и привредног бољитка, али и одржања мира и стабилности на Балкану – истала је Татјана Матић.

Солунски регионални форум представља регионалну геополитичку иницијативу која подстиче идеје, регионалне стратегије и политике које ће значајно допринети промоцији мира и сигурности, стабилности и одрживог развоја, демократије и владавине закона на Балкану.

З. Д.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести