Булатовић: Нисмо власници аеродрома, нисмо га ни поклонили

НИШ: Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је изјавио данас да је градска власт донела одлуку о преносу власништва над аеродромом "Константин Велики" држави пошто није могла да испоштује одредбе уговора из 2009. године.
Niški aerodrom "Konstantin Veliki" Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У питању је уговор између Министарства одбране и Града Ниша из 2009. године, који град до сада није могао да испоштује, рекао је Булатовић Танјугу."Реч је о уговору који је склопљен пре девет година када је тадашња власт, која данас организује протесте, склопила такав уговор који је за град финансијски неподношљив и град није успео да га изврши свих ових девет година", каже Булатовић.

Он појашњава да је у то време, када је склопљен уговор, град Ниш требало да постане власник својине на аеродрому, а за узврат је имао обавезу да измири обавезе куповине 157 хектара земљишта."На подручју Доњег и Горњег Комрена на парцелама које данас имају тржишну вредност од 1,6 милијарди динара и да обезбеди 302 стана на локацији која је уговором предвиђена", навео је градоначелник.

Додаје да су то уговорне обавезе које нису извршене."Пошто уговорну обавезну нисмо извршили, не можемо бити ни власници аеродрома, па тиме не можемо ништа ни поклонити", закључује први човек Ниша.

Булатовић објашњава да се таквом одлуком град ослобађа обавезе измирења великих финансијских обавеза које су настале по уговору из 2009. године у износу од 1,6 милијарди евра за експропријацију земљишта на површини од 157 хектара, затим обавеза за 302 стана на одређеној локацији из уговора, као и субвенција које до сада издвајао за аеродром 

Градоначелник истиче и да ће држава наставити са одржавањем постојећих капацитета и стандарда, али и започети улагање које ће износити негде око пет до 10 милиона евра.Аеродром "Константин Велики", након што га преузме држава на управљање, неће повећати таксе нити ће бити скупљи летови из Ниша, додао је Булатовић.

Градско веће је донело одлуку да пренесе држави имовину, оснивачка права, сертификате и уговоре аеродрома "Константин Велики" и започеће се поступак преноса права државе над аеродромом, рекао је Богдановић и истакао да ће сви уговори који су потписани важити и даље, тако да неће доћи до повећања такси и скупљих летова из Ниша. 

"Линије које постоје по уговорима остају и даље, број путника је очекивани, аеродром ради својим капацитетом на задовољство грађана Ниша и целог југа Србије", нагласио је градоначелник Ниша.Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је изјавила данас да ће Влада Србије наставити да улаже у нишки аеродром и да га развија, као што је то чинила и претходне три године, те поручила да није тачно да је Град Ниш поклонио аеродром влади. 

Подсетивши да је влада у претходне три године уложила више од 3,5 милиона евра у нишки аеродром, што је омогућило да се повећа број путника 250 пута, Михајловићева је рекла да је "смешно кад слуша неке квазиполитичаре, попут Зорана Живковића и других", који говоре како је град нешто поклонио влади.

Како је приметила, без улагања владе у претходне три године, данас би нишки аеродром имао око 1.000 путника, колико је имао 2014, кад их је имао 1.335. "Данас овај аеродром има више од 330.000 путника, јер смо уложили у њега и наставићемо да улажемо", поручила је Михајловић.

Сва нова улагања, као што ће бити изградња новог торња, радови на инфраструктури аеродрома, улагања у безбедност и сву другу потребну опрему посвећена су повећању броја путника, увођењу нових линија и позиционирању нишког аеродрома као незаобилазног места у региону, саопштено је раније из тог министарства.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести