Чадеж: Око 600 фирми и 4.500 ученика у систему дуалног образовања

НИШ: Број ученика у дуалном образовању увећан је за десет пута, са 400 на 4.500, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Чадеж је, у обраћању путем видео бима учесницима конференције о дуалном образовању одржане у оквиру Сајма привреде и предузетништва "Експо Ниш 2018", подсетио да ПКС већ четири године интензивно ради на увођењу система дуалног образовања у средње стручне школе у Србији, у којем је тренутно око 600 фирми и 4.500 ученика.

"О резултатима најбоље говоре бројке. У протеклих пет година број ученика увећан је за десет пута - са 400 на 4.500, број школа пет пута - са 16 на 80, а број компанија 15 пута - са 40 на 600", прецизирао је он, додајући да привреда тражи добре ученике који ће заиста моћи да науче оно што ће да раде на радном месту.

Иако су, како каже, само две генерације ученика у различитим пилот пројектима завршиле овај вид школовања у дуалном образовању у средњим стручним школама, 85 посто се одмах запослило у компанијама где су и учили посао.
"Ова конференција је прилика да се упознате са могућностима за ваше компаније, да видите шта вам доноси и да заједно уведемо дуално образовање у школски систем Србије", поручио је Чадеж.

Председник Организационог одбора сајма и Градске општине Пантелеј, Братимир Васиљевић, оценио је да привреда, школство и законодавство имају кључну улогу у успостављању система дуалног образовања, који треба да допринесе бржем запошљавању и оживљавању наше привреде.
Конференцију "Потребе привреде за кадровима и примена закона о дуалном образовању", одржана у склопу сајма који се реализује под слоганом "Пре(д)узми своју будућност", организовали су ПКС и Аустријска привредна комора.

Учесницима конференције су се уз представнике ПКС и Аустријске привредне коморе, обратили и представници Министарства образовања, науке И технолошког развоја, Националне службе за запошљавање, регионалних комора, Града Ниша, привреде и средњих стручних школа укљућених у систем дуалног образовања.

Иницијативу за увођење дуалног образовања у образовни систем Србије дала је домаћа привреда, а пројекат се спроводи уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције од 1,6 милиона евра и експертску подршку Аустријске привредне коморе.
Циљ аустријско - српског партнерства је ефикаснија интеграција компанија у систем дуалног образовања.
Сајам привреде и предузетништва у Нишу завршава се данас Б2Б разговорима привредника, Сајмом запошљавања и свечаном доделом признања најбољим учесницима.

Своје производе и услуге представиле су фирме са читавог југа Србије, али су у Ниш са својим производним програмом стигли и гости из Осечине и Инђије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести