Чипс од осам сорти кромпира стиже у 16 држава

У фабрици чипса Марбо продукт” у Маглићу у општини Бачки Петровац се, и поред промењених услова рада и производље због коронавируса, процес производње одвија неометано.
f
Фото: Приватна архива

- Од почетка смо поступали одговорно и применили све мере заштите како у  фабрици, тако и за запослене који раде на терену и за тимове у седишту компаније – каже за “Дневник” менаyер комуника­ција у компанији “Марбо продукт” Љиљана Радосављевић.

- Формирали смо  кризни штаб и направили акционе планове за сваку могућу ситуацију. У фабрици се производња одвија уобичајено, али су процедуре промењене тако да је дистанца повећана, користи се обавезна заштитна опрема, а на улазу у фабрику се предузимају мере прегледа и превенције.

У протеклих 12 година, исти­че наша саговорница, компанија се издвојила као један од најзначајнијих произвођача сланих грицкалица у региону.

- У нашој земљи годишње се посеје око 35.000 до 50.000 хектара кртоле, од којих за “PepsiCo” производњу на 1.039 хектара.Ове године смо остварили дуго очекивани план

да се домаћи бренд чипси производи у потпуности од домаћег кромпира. Користимо осам различитих сорти кромпира, од којих су три ексклузивне “PepsiCo” сорте. Годишње откупимо  око 35.000 тона кромпира, и по  томе смо  један од највећих домаћих индустријских откупљивача. Са­рађујемо с четири овдашња до­бављача, као и с бројним  локалним кооперантима, углав­ном из Маглића, Кулпина, Бачког Петровца и околине. Сарадњом с локалним повртарима доприносимо развоју локалне пољопривреде јер уз обезбеђење сигурног откупа кромпира, од домаћег кромпира правимо производ по светским стандардима.


Највише запослених из Маглића

“Марбо Продукт” од 2008. године послује под окриљем мултинационалне компаније “PepsiCo”, а погоне има у Маглићу  и у Лакташима у Босни и Херцеговини. Ова компанија запошљава више од 1.300 људи, од којих више од 650 ради  у фабрици у Маглићу. Већина запослених је из тог села , али и из околних насеља на потесу од Бачког Петровца до Новог Сада.


По њеним речима, експертизу Агро сектора компаније пре­носе не само на овдашње пољопривреднике већ и студенте, будуће инжињере и технологе кроз програм Чипси агроака­демија, а у сарадњи с пољопривредним факултетима у Новом Саду и Београду. На тај начин унапређује се произ­водња кромпира и улаже у знање будућих генерација.

Наша сагорница каже да овдашње становништо воли чипс јер се овај производ све више купује. Тако је према ГФК истраживању у 2019. години производе из категорије чипса куповало близу 80 одсто домаћинстава у Србији, што представља благи раст у односу на 2018. годину.

- Део производа пласирамо на тржишта земаља  у региону, али и у западноевропске земље. Тренутно извозимо у 16 држава у Европи - од Румуније до Велике Британије. У претеклих десет година у земље Европске уније обим извоза  повећан је за 67 одсто - наводи Љиљана Радосављевић и додаје да на домаћем тржишту “Марбо продукт” има конкуренцију у више бренова чији се производи могу купити, али да у Србији привређује свега неколико фабрика.

По њеним речима, пре три године је у фабрици у Маглићу, једној од најрепрезентативнијих “PepsiCo” фабрика у Европи, проширен асортиман произ­вода, а с линије на којој се производе крекери производи се пласирају на тржишта Западне Европе.

- Реч је о модерној и потпуно аутоматизованој линији за производњу крекера. У складу с највишим светским стандарди­ма, линија заокружује целокупан процес производње, па­ковања и дистрибуције, што пословање чини далеко ефикаснијим - каже Љиљана Радосављевић.   

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести