Ћурчић и Иванишевић на конференцији о економском оснаживању жена 

У Новом Саду је данас одржана стручна конференција „Економско оснаживање жена у светлу одрживог развоја – интегрисање родне перспективе у планирање локалног економског развоја“, на којој су се учесницима обратили потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Циљ ове конференције у организацији Фондације „Ана и Владе Дивац“, коју је подржала Покрајинска влада, јесте успостављање сарадње међу општинама зарад бољег планирања мера које ће на локалном нивоу допринети једнаком укључивању мушкараца и жена на тржиште рада и једнаким могућностима.

Потпредседник Покрајинске владе и председник Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине Бранко Ћурчић истакао је да управо женско предузетништво  заузима значајно место у раду Савета. Подсетио је на то да борба за родну равноправност и женско предузетништво траје још од времена Милице Томић, која је управо у Новом Саду 1911. била уредник часописа „Жена“.

Фото: Покрајинска влада

„Ово је прилика да разменимо искуства кроз примере добре праксе не само из Новог Сада, већ и других локалних самоуправа, како бисмо дошли до најбољих решења у нашој покрајини. У току ове године имали смо два јавна позива којима смо подржали женско предузетништво – један у марту и други који је управо завршен. У оквиру првог јавног позива било је 157 пријава, а средства су добиле 73 предузетнице за куповину рачунарске опреме, машина и помоћ у области маркетинга. Утрошак средства је био сто посто. У оквиру другог позива, у септембру, имали смо 300 пријава. Средства у висини од 13 милиона динара добило је 60 одсто пријављених“, истакао је Ћурчић и додао да постоји могућност да у буџету за наредну годину ова средства буду увећана.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић рекао је да је значај данашњег окупљања у томе што се говори о женској равноправности, али и равноправности уопште.

„Значајно је и то да је Покрајински секретаријат путем конкурса у области привреде и туризма доделио преко 200 милиона динара директно женама које управљају и руководе предузећима. Управо је јуче и додељена Нобелова награда за економију историчарки која је допринела бољем разумевању исхода на тржишту рада жена“, навео је Иванишевић и указао на чињеницу да и у развијеним земљама постоји јасна диспропорција у зарадама жена и мушкараца, што у нашој земљи није случај јер се на државном нивоу утврђују исте зараде.

Данашња конференција треба да омогући сагледавање стратешког и законског оквира, као и механизама на локалном нивоу који треба да допринесу обезбеђивању мера значајних за остваривање родне равноправности, са посебним акцентом на женском предузетништву.  Овај стручни скуп део је Платформе „Одрживи развој за све“, коју подржавају владе Швајцарске и Немачке, а спроводи је Немачкa организација за  (GIZ), у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести