Ђедовић Хандановић: НЕМАЧКА НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је вечерас, на другој по реду АХК Гала вечери у организацији Немачко-српске привредна комора (АХК) да је Немачка најзначајнији трговински партнер Србије, али и један од највећих инвеститора и донатора у Србији.
1
Фото: Pixabay, ilustracija/kombo

"Немачке инвестиције имају велики утицај на раст наше привреде и животног стандарда грађана Србије, а у немачким компанијама које послују у нашој земљи запослено је више од 100 хиљада људи. Укупна робна размена расте из године у годину и она је значајно порасла у претходних неколико година, а 2022. је достигла чак 8,3 милијарде евра", нагласила је Ђедовић на АХК Гала вечери организованој у Палати уметности под слоганом Green is The New Art.

Она је додала да трговина, инвестиције и економска сарадња играју кључну улогу у односима две земље. Подсетила је на то да је Немачка је од 2001. године обезбедила готово 1,5 милијарди евра за развој и трансформацију енергетског сектора у Србији ка чистим изворима енергије, од чега велику корист има локално становништво и економија.

Министарка је указала и на то да Министарство рударства и енергетике успешно сарађује са немачким партнерима на разним пројектима који имају за циљ да надоместе употребу фосилних горива и воде модернизацији даљинског система грејања, унапређењу енергетске ефикасности, што значајно утиче на већу заштиту животне средине и квалитет живота грађана у локалним срединама.

"У такве пројекте спадају и прелазак на биомасу топлана у Мајданпеку, Новом Пазару, Малом Зворнику, Прибоју и многим другим градовима. Затим, енергетска санација Војномедицинске академије, једне од најважнијих здравствених установа наше земље, али и јачање преносне мреже и повезивање са суседима и Европом кроз трансбалканске коридоре", рекла је Ђедовић.

Додала је да у понедељак бити потписана једна од већих донација и то управо са  Немачкком, за изградњу ветропарка у Костолцу, у вредности од 30 милиона евра.

"Уверена сам да ће се наша сарадња успешно наставити. Нема сумње да ће и Немачко-српска привредна комора наставити да игра изузетно важну улогу у овој динамичној синергији", закључила је Ђедовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести