Ђедовић: Прелазак ЕПС-а у акционарско друштво отвара пут лакшем пословању

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике  Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је промена правне форме Електропривреде Србијие (ЕПС), односно њен прелазак из јавног предузећа у акционарско друштво нови почетак за ову српску електроенергетску компанију.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ово не отвара никакав пут приватизацији већ отвара пут лакшем пословању. Јавна предузећа имају законски одређена ограничења, као што су број запослених, висина зарада, а за доста одлука треба сагласност владе. На овај начин желимо да модернизујемо ЕПС, унапредимо његово пословање, да му дамо одређене предуслове да може да послује по тржиишним принципима и да дођемо до деполитизације управљања" казала је она гостујући на ТВ Прва.

Према њеним речима у јавности се у претходном периоду појављивало много нетачних информација око целог овог процеса, али како је нагласила ова влада је успела да спроведе у дело оно што многи пре нису успели због пуно проблема који су везани за ту тему и пуно оних који имају разне повезане интересе са ЕПС-ом од руководства, синдиката до других екстерних фактора.

"Последњих деценија сви траже да се нешто промени у ЕПС-у и ево кад се ухватите у коштац са тиме и кад кренете нешто да радите постоји толико отпора и нажалост толико нетачних информација које се пласирају у јавности у вези свега али сигурна сам да ћемо за пар година видети све бенефите и користи од ових промена и да ће ЕПС бити пример и осталим ЈП како треба да се реформишу, " истакла је Ђедовићева.

Она је подсетила и да је променом правне форме, ЕПС у марту ове године из ЈП прешао у АД затвореног типа, што значи да држава остаје власник и да неће бити малих акционара, али да предуслове управљања оставља надзорном одбору.

"Ми смо се одлучили да идемо у АД затвореног типа 100 одсто у власништву државе.На затворени тип смо се одлучили да не би доивели у ризик вредност акција. Не желимо да има простора за било какве шпекулације. У овом моменту је јако битно да се ЕПС стабилизује , јер без тога и довођења финасија у бољи положај, нема предуслова да идемо на отворено АД", навела је министарка и нагласила да држава и даље остаје власник ЕПС-а и одређује стратешке правце.

Она је подсетила и да су у четвртак 8. јуна изабрани нови чланови Надзорног одбора ЕПС- а којег чине изузетни професионалци са великим искуством из земље и света из јавног и приватноиг сектора, међу којима су три од седам чланова Норвежани.

"У новом Надзорном одбору имамо стручњаке врсних биографија. Желим овом приликом да се захвалим претходном Надзорном одбору, јер верујем да су радили у најбољем интересу компаније. Ипак, морамо да се развијамо и идемо напред. Новог генералног директора изабраће професионални Надзорни одбор на међународном јавном конкурсу у транспарентном процесу", рекла је Ђедовић.

Стручњаци у Надзорном одбору, како је истакла, имају велико искуство у енергетском сектору, а међу њима је и стручњак за енергетику који 24 године радио у Светској банци у Вашингтону и бавио се стратегијама развоја и инвестиционим пројектима у више од 20 земаља Европе и Азије

Додала је да је међу члановима Надзорног одбора и норвешки стручњак, жена која има вишедеценијско искуство у индустрији електричне енергије и која је оперативно била одговорна за производни портфолио 200 електрана, један и по пут већи од ЕПС-а, као и да представник запослених долази из рударског сектора са више од 35 година искуства.

"Ми смо стратетешки донели одлуку да у енергетском сектору сарађујемо са Норвешком и њихови врсни консултанти нас саветују у смислу реорганизације нашег енергетском сектору, побољшања које треба да уведемо и спроведемо да би били енергетски независни и безбедни и да би могли да се окренемо на сопствене капацитете и што мање на увоз, је то јесте и циљ и то нас је ова крза научила", казала је Ђедовићева.

Она је најавила и да ће новог генералног директора  ЕПС-а изабрати професионални Надзорни одбор на међународном јавном конкурсу у транспарентном процесу.

Министарка је говорећи о радницима у ЕПС-у казала да је  управо и један од циљева реформи стварање предуслова да радници имају могућност да напредују и добију веће плате, али и да је у јавним предузећима велики проблем број запослених који не долазе на посао.

"Имам инфорнацију да постоје радници који уопште не долазе на посао. То је нажалост тужна истина наших ЈП, са тиме треба да се боримо", казала је министарка и најавила у јуну повећање плата за раднике у енергетском сектору од шест одсто, подсетивши да је претходно за исто толико процената било у априлу.

Министарка је истакла и да је истина да је ЕПС имао проблеме са планирањем у протеклом периоду и да је очекивала да ће постојеће руководство пружити већи допринос реформама.

"Истина је да је производња угља ове године мања у односу на производњу из прошле године. Ми смо закључили да у ЕПС-у постоје одступања од сопственог плана производње, што не треба да буде случај. Када планирате треба да имате свест о томе шта можете да постигнете а шта не можете и да ускладите планове које имате. Не желим да улазим у полемику ни са ким и промене које се у ЕПС-у дешавају нико не треба лично да доживљава", заклучила је Ђедовић.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести