Ђедовић: Приоритети су нам енергетска сигурност и борба против климатских промена

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Канаде у Србији Џајлсом Норманом о унапређењу сарадње две државе у области рударства и енергетике и истакла да је осим примарног циља односно обезбеђења сигурности снабдевања енергијом и енергентима, приоритет министарства на чијем је челу  борба против климатских промена.
1
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Ђедовић је, како се наводи у саопштењу Министарства рударства, поручила да је повећање удела обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи од кључне важности за то. 

„Интензивно радимо на припреми трогодишњег плана аукција који треба да подстакне изградњу нових капацитета на ветар и солар. Прве аукције за ветроелектране очекујемо већ у првом кварталу следеће године", рекла је она.

Додала је да је интересовање изузетно велико, што, како је оценила, изискује и велики опрез, како пребрза интеграција велике количине енергије из обновљивих извора енергије не би угрозила капацитет и сигурност електроенергетског система.

 Амбасадор Норман је истакао да канадске компаније имају веома дугу и успешну историју пословања у Србији, пре свега у рударства.

Према његовим речима Канада је усвојила стратегију минералних сировина са циљем да постане глобални добављач кључних минералних сировина и чистих технологија заснованих на њима.

Истакао је да је Канада отворена за унапређење сарадње са Србијом у рударству и обновљивим изворима енергије док је Ђедовић поменула заинтересованост Министарства рударства за сарадњу са Канадом у размени искуства у експлоатацији минералних сировина, као и рекултивацији и заштити животне средине везане за рударске активности.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести