ДИРЕКТОР ПОШТЕ СРБИЈЕ ТВРДИ Прихваћени сви захтеви - раст плата у просеку 30 одсто

БЕОГРАД: Вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да су прихваћени сви захтеви радника који протестују и најавио да од зараде за новембар сви запослени у технологији ЈП Пошта Србије могу да очекују повећање зарада у просеку око 30 одсто.
postar
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Ђорђевић је рекао на конференцији за медије да реваншизма према радницима који су били у протесту неће бити.

Он очекује да ће се ситуација у раду Поште нормализовати до петка и да се неће приметити да је обуставе рада и било.

Све што су ми тражили и синдикати и радници у процесу обуставе рада је прихваћено и договорено, а ја ћу након ове конференције дати и писану потврду тога. Очекујем да протест престане сада", казао је Ђорђевић.

Он је додао и да сви запослени у Пошти желе да се што пре изађе из ове ситуације у којој се предузеће нашло, јер је то не само у њиховом, већ у интересу и свих грађана Србије. Ђорђевић је прецизирао да ће запосленима у Пошти поред исплаћене добити која се никада није ни доводила у питање, бити повећане зараде, затим ће бити извршена реорганизација реона, а биће и нових запошљавања до оптималног броја радника, али и награђивања запослених.

"Запослени у Пошти треба да знају да руководство овог предузећа није седело скрштених руку. Ми смо јавно предузеће и имамо велика ограничења како можемо и шта можемо и не смемо да правимо преседан и изузетке како не бисмо рушили економску политику ове државе", нагласио је Ђорђевић, додавши да је Пошта једина компанија која има "наслеђена боловања" и да постоје људи који су на боловању, а приватно раде.

Он је прецизирао да ово повећање плата неће бити линеарно иако су то неки тражили, већ ће основица за повећање бити већа за оне који раде и кретаће се у оквирима који су могући.

"Нисмо ускратили никога, у основици ће бити плаћени сви исто, али ћемо наградити оне који раде више са платом која је виша. Отворили смо и могућност да радници својим радом могу да зараде много више", казао је Ђорђевић.

Фото: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Он је нагласио и да ово повећање зарада од новембра нема везе са повећањем које следи од јануара месеца 2024 године. Како је Ђорђевић објаснио, повећање плата за све оне који раде за велику већину биће између 10 и 20 одсто, док ће 15 одсто запослених имати повећање зарада између 20 и 40 одсто, а два или три одсто запослених имаће раст зарада и преко 40 одсто, односно чак и до 60 одсто.

Према његовим речима, биће омогућено на добровољној бази свим запосленима који желе да зараде више да се ангажују и ван радног времена.

Он је казао и да ће грађанима бити понуђен нови ценовник када је реч о испорукама пошиљки и они ће сами моћи да изаберу коју услугу желе.

"Ако неко преда пакет у пошти или код куће, а преузима се у Пошти та услуга ће бити најефтинија и коштаће 200 динара. Уколико је начин испоруке на пакетомату то је 220 динара, а испорука на кућну адресу коштаће 350 динара", објаснио је Ђорђевић.

Он је најавио да ће сутра обићи Нови Сад где су били највећи протести и разговарати са радницима.

"Битно је да се вратимо што пре и да се клијенти који имају преко нас уговоре, врате Пошти Србије јер 14.100 људи и њихових породица зависи од овога, пензионери примају пензије, маса грађана шаље и наручује. Многи животи зависе од нашег рада и мислим да ће прорадити та друштвена одговорност и да ће радници већ колико одмах почети да раде", казао је Ђорђевић.

Он је навео и да преузима на себе одговорност због свих дешавања протеклих дана и што са овим мерама није кренуо од почетка, али како је нагласио, његова размишљања су била да консолидује Пошту Србије финансијски, наводећи да то предузеће и дан данас не троши орочена средства у банкама.

"Ми немамо никакве дугове ни према коме. Све плаћамо и добављачима, не дугујемо плату радницима. Исплатили смо добит, планирамо да платимо и добит држави, која ће бити исто од 1,4 милијарди, а поносимо се и чињеницом да смо ушли у Топ 100", закључио је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести