До 2020. стижемо Мастрихт-јавни дуг до 60 одсто БДП-а

БЕОГРАД: „Србија ће до 2020. достићи критеријуме Мастрихта који предвиђају да јавни дуг не прелази 60 одсто БДП-а, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић представљајући Програм економских реформи (ЕРП) 2018-2020.
dusan vujovic, Tanjug
Фото: Tanjug

"Циљ програма је очување фискалне стабилности, интензивирање структурних реформи и смањење јавног дуга. Очекује се да се у средњорочном периоду дефицит стабилизује на 0,5 одсто БДП -а и тиме се јавне финансије у потпуности враћају на одрживу путању, а јавни дуг смањује на 56,3 одсто БДП-а", рекао је Вујовић у Скупштини Србије на заједничкој седници Одбора за европске интеграције и Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Предвиђено је и достизање привредног раста од 3,5 одсто у 2018. и до 2020. раста од четири одсто.

Вујовић је рекао да се очекује и завршетак процеса реструктурирања, што ће довести до одрживог нива расходне стране буџета.

Он је казао да Министарство финансија у изради ЕРП-а поштује смернице Европске комисије, као и да је циљ да се побољша економско управљање и повећавање конкурености српске привреде.

Објаснио је да је економско управљање (economic governance) подразумева дефинисање и приоритизацију структурних реформи, у циљу отклањања препрека привредном расту и развоју, као и повећању конкурентности националне економије. 

Програм економских рефроми 2018-2020. предвиђа структурне реформе, у оквиру поглавља 4, у девет кључних области у складу са Европском комисијом: управљање јавним финансијама, реформа тржишта енергије и транспорта, секторски развој, пословни амбијент и борба против сиве економије, истраживање, развој и иновације и дигитална економија, трговинске реформе, образовање и вештине, запосленост и тржиште рада, социјално укључивање, смањење сиромаштва и једнаке могућности.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести