ЕК: Систем обезбеђивања у ваздухопловству у Србији као у ЕУ

БЕОГРАД:  Европска комисија је потврдила да је систем обезбеђивања у ваздухопловству у Србији успостављен и да функционише на исти начин као и у државама чланицама Европске уније (ЕУ).
aerodrom nikola tesla
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Како је Директорат цивилног ваздухопловства Србије саопштио, мере обезбеђивања у ваздухопловству које се примењују на аеродрому "Никола Тесла" у Београду су на истом нивоу као и на аеродромима ЕУ.

Тиме је направљен први корак ка олакшавању протока путника, пртљага, робе и поште са аеродрома "Никола Тесла", од чега ће корист имати путници, национални авио-превозник Ер Србија, оператер аеродрома "Belgrade Airport", као и ваздухопловна индустрија у целини.

То би значило да се путници, њихов ручни и предати пртљаг, као и робне и поштанске пошиљке који са аеродрома "Никола Тесла" долазе у ЕУ неће поново подвргавати контролама обезбеђивања приликом трансфера са тих аеродрома.Исто се односи и на путнике који са ЕУ аеродрома долазе на аеродром "Никола Тесла" и са њега настављају путовање ка другим дестинацијама.

Европска комисија је у Службеном листу ЕУ јуче објавила Спроведбену уредбу, којом се потврђује да Србија примењује стандарде у области обезбеђивања у ваздухопловству.

У саопштењу се додаје да је Европска комисија, након непосредне провере коју је у октобру 2018. године обавио експертски тим ЕУ и спроведених процедура одобравања, донела позитивну одлуку о захтеву Србије за препознавање еквивалентности мера обезбеђивања у ваздухопловству.

Постигнути резултат је сарадња Директората цивилног ваздухопловства са свим надлежним државним органима и ваздухопловним субјектима који су задужени за примену мера обезбеђивања у ваздухопловству.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести