ЕВО КОЛИКО СУ ДОБИЛА СРПСКА ПРЕДУЗЕЋА Европа делила више кредита, мање грантова

БЕОГРАД: Уз финансијску подршку Европске уније и у сарадњи са Министарством привреде, захваљујући програму Европске банке за обнову и развој 419 српских предузећа успешно је реализовало инвестиционе пројекте и унапредило своју конкурентност, саопштено је из ЕБРД-а.
Preduzece, varenje bravarija/S. Susnjevic
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Путем програма, предузећа су обезбедила финансирање за инвестиције у износу од 107 милиона евра у кредитима од ЕБРД-а, уз додатних 9,5 милиона евра подстицајних грантова од Европске уније из националних и регионалних претприступних фондова.

Средства ЕУ у износу од приближно 10 милиона евра обезбеђена су на предлог Министарства привреде.

Делегација ЕБРД, Европске уније и Министарства привреде посетила је једно предузеће које је учествовало у програму, реч је о МНГ Пластик Гогић које се бави производњом пластичних канти за отпад, каца, као и седишта за спортске стадионе, инвестирала је у централизовани систем за пренос сировина из силоса до производног погона.

Сувласник компаније Горан Гогић каже да су том инвестицијом остварили већу продукитвност уз значајна смањена отпада као и енергије, али и побољшања у погледу квалитета производа и унапређење заштите и безбедности на раду.

Директорка ЕБРД-а за финансијске институције за западни Балкан и источну Европу Александра Вукосављевић оценила је да пристип финансијској подршци може подстаћи локалне фирме да улажу у јачање своје конкурентности.

"Драго нам је што видимо да је наша подршка стигла до толиког броја локалних фирми у Србији. Заједно са нашим партнерима, Европском унијом и Министарством привреде Србије, настављамо да побољшавамо приступ финансијама за МСП у Србији кроз нове програме подршке који ће ускоро уследити", рекла је она.

Шеф оперативног одељења Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауке каже да су мала и средња предузећа од виталног значаја за привреде Западног Балкана.

"Надовезујући се на нашу дугогодишњу сарадњу са ЕРБД у Србији, настављамо да подржавамо МСП у јачању њихове отпорности и улагању у одрживи раст. Пројекти које финансира ЕУ у Србији промовишу отварање нових радних места, економски и технолошки развој и унапређење законодавног оквира, што све доприноси побољшању економског пејзажа", рекао је Клауке.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести