Европска комисија предлаже нови сет мера против високих цена енергије

БРИСЕЛ: Европска комисија је данас предложила још један сет хитних мера за решавање високих цена енергије, али државе ЕУ су и даље подељене кад је реч о ограничавању цене гаса.
evropska komisija
Фото: pixabay.com

Нове предлоге је представила председница Комисије Урсула фон дер Лејен, а мере треба да одобре државе чланице Европске уније. Оне не укључују ограничење цене гаса и поред тога што више држава чланица инсистира на томе.

Комисија је затражила одобрење земаља ЕУ за израду предлога за постављање привремене „максималне цене“ за трговину гасом преко Титле Трансфер Фацилити (TTF), референтног индекса гаса успостављеног у Ротердаму, а који служи као референтна цена за европску трговину гасом.

Комисија је поручила да би ограничење цене требало да испуни услове, укључујући и то да неће изазвати повећање потражње за гасом у Европи.

Пакет ЕУ укључује и друге мере у покушају да се контролишу високе цене прилагођавањем правила тржишта енергије.

Од места трговања би се захтевало да сваког дана намећу горње и доње границе цена енергетских деривата у првим месецима.

ЕУ би такође задужила регулаторе енергије да покрену алтернативну референтну цену за течни природни гас (ЛНГ) до 31. марта 2023.

Посебан предлог би покренуо заједничку куповину гаса међу земљама ЕУ, чиме би био учињен покушај да се обезбеди гориво за складиштење гаса за следећу зиму, те да се преговара о нижим ценама.

Од земаља би се тразило да заједнички купе 15 одсто колицина потребних да ЕУ попуни складишта гаса 90 одсто до 1. новембра 2023.

Земље би биле одговорне за локалне компаније да ће уцествовати у шеми и да не купују руски гас.

О мерама ће расправљати у четвртак ЕУ лидери.

У нацрту закључака Самита који је достављен престоницама у недељу наведено је шест потенцијалних хитних мера, међу којима је чувени „иберијски модел“.

Шпанија и Португал су овог лета ограничиле цену гаса који се користи у њиховој локалној производњи електричне енергије, а земље укључујући Француску желе да се та мера примени широм ЕУ. ЕК најављује да је расположена да то истражи.

Висе од 15 земаља ЕУ, укључујући Италију, Пољску, Грчку и Белгију, позвало је на ограничење цене гаса у ЕУ, али се не слажу око његовог дизајна, а Комисија га још није предложила. Та мера се не налази у нацрту закључака за самит. Лидери ће о свему томе разговарати крајем недеље и од њих зависи да ли ће мере бити усвојене.

Председник Европског савета Сарл Мишел рекао је да ће лидери ЕУ на састанку ове недеље разговарати о низу опција ограничења цена енергије, укључујући и оне које није предложила Комисија.

„Такође очекујем да се позабавимо другим краткорочним и дугорочним тржишним интервенцијама, као што је оквир ЕУ за ограничавање цене гаса за производњу електричне енергије“, рекао је Мишел у позиву лидерима за самит.

Иначе, неке земље попут Немачке и Холандије противе се ограничењу цене гаса, што би, како кажу, оставило дрзаве да се саме боре за снабдевање са глобалних тржишта током зиме, а то би могло донети нежељене последице.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести