Фински гувернер Оли Рен за постепено подизање камата ЕЦБ

ХЕЛСИНКИ: Боље је постепено прилагођавати монетарну политику еврозоне у актуелном неизвесном окружењу, оценио је члан Управног савета Европске централне банке (ЕЦБ) и шеф финске централне банке, Оли Рен.
e
Фото: Tanjug (shutterstock by cactii, ilustracija)

У неизвесној ситуацији - укључујући и геополитичке тензије и њихове могуће импликације на цене енергената и привредни раст - боље је посматрати развој ситуације него кукати, како каже стара изрека, односно постепено корак по корак напредовати у нормализацији монетарне политике, рекао је Рен у Хелсинкију, преноси Ројтерс.

Фински гувернер је практично поновио речи председнице ЕЦБ Кристин Лагард, која је у понедељак рекла да ćе било какво прилагођавање монетарне политике бити постепено.

ЕЦБ је прошле недеље повукла обећање да неће подизати камате 2022, а креатори монетане политике еврозоне сада разматрају план за опточињање смањења подстицаја који су годинама одржавали привреду 19-чланог блока на површини, наводи британска агенција.

Говорећи на једном догађају, организованом поводом обележавања две деценије заједничке валуте еврозоне, Рен је истакао значај евра за јачање јединства унутар Европске уније усред геополитичких превирања која изазивају раст цена енергије и убрзање инфлације.

Он је рекао да одбор ЕЦБ-а процењује да постоји ризик од већег убрзања инфлације него што се раније очекивало.

Управни савет ЕЦБ ради са свим алатима које има на распогању како би обезбедила да се инфлација стабилизује на циљаних 2,0 посто у средњем року, казао је Рен, додајући међутим да су цене енергената ван домета монетарне политике.

Према његовом мишљењу, цене енергије ће остати на високом нивоу из више разлога, укључујући ниске резерве и потребу да се оне попуне када велика потражња у Европи изазвана хладном сезоном буде спласнула.

Рен је навео да ЕЦБ пажљиво прати раст плата у Европи, како би одредила прави тренутак за повећање камата.

Поредећи одлуке ЕЦБ-а о монетарној политици са одлукама америчких Федералних резерви, каже, вредно је поменути да су плате у САД током опоравка од пандемије порасле за 5,0 до 10 одсто, а у Европи за само око 2,5 процената, у просеку.

Добро је имати на уму да је прерано повећање камата 2008. и 2011. године угушило раст, поручио је фински гувернер Оли Рен.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести