ФОРМИРА СЕ МРЕЖА ИНСТИТУЦИЈА ПОСВЕЋЕНИХ ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА! Конференција „Danube DNA Kick-Off” у Новом Саду окупља стручњаке

„Danube DNA Kick-Off” конференција на којој ће бити потписан „Меморандум о разумевању”, тачније међународни споразум о формирању „Danube DNA mreže institucija посвећених дигитализацији малих и средњих предузећа у Подунавском региону биће одржана у среду, 21. фебруара од 11 часова у хотелу Шератон у Новом Саду.
1
Фото: Promo

Тим меморандумом се институције потписнице обавезују да ће заједнички радити на развоју неопходних вештина, као и на развоју заједничких технолошких решења за трансформацију малих и средњих предузећа ка индустрији и „логистици 4.0”. О томе ће, између осталог, говорити на конференцији проф. др Борис Думнић, декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, Видосава Џагић, помоћник директора Привредне коморе Србије и др Владимир Тодоровић, руководилац Центра за развој Научно технолошког парка Нови Сад, као и проф. др Сања Бојић, руководилац пројекта „Дунавска мрежа центара за дигиталну трансформацију производно логистичких система и трансфер знања”.

Овај пројекат финансира Европска Унија преко Дунавског транснационалног програма. На пројекту учествује укупно 26 партнерских инстутуција: 12 финансираних партнера и 14 придружених партнера из 12 земаља Подунавског региона. Основни циљ пројекта је стварање Подунавске ДНK мреже центара посвећених дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа дуж Подунавског региона. Та дигитална трансформација малих и средњих предузећа (МСП) ће се реализовати кроз међународну синхронизацију стратегија развоја у области дигитализације, међународне и националних обука о дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа, развој 6 заједничких технолошких решења и имплементацију 12 пилот акција.

Шест заједнички развијених технолошких решења (софтвера намењених дигитализацији МСП-а) која ће бити верификована имплементацијом у 12 малих и средњих предузећа у државама учесницама на пројекту, у виду 12 пилот акција, ће након завршетка пројекта бити стављена на располагање и бесплатно коришћење свим малим и средњим предузећима у Подунавском региону. На тај начин ће директно 26 и индиректно преко 100 организација дуж Дунавског региона повећаи своје институционалне капацитете кроз умрежавање, размену знања, развој вештина и имплементацију заједнички развијених решења и спровођење пилот акција.

Резултати пројекта ће бити доступни главним циљним групама из региона (малим и средњим предузећима, привредним коморама, организацијама за подршку пословању итд.), преко Дунавске ДНK веб платформе, која ће представљати јединствену базу знања из области дигитализације, индустрије и „логистике 4.0”.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести