(ФОТО) ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ ВОДА ВОЈВОДИНЕ У 2024. Напојити Срем Дунавом преко Фрушке горе

У следећу годину „Воде Војводине“ улазе без 2,4 милијарде динара од наканди за одводњавање, али по речима директора Срђана Кружевића, не одустају од тога да каналску мрежу одржавају и проширују.
2
Фото: Воде Војводине

Тако су току пројекти који би на крају требало да омогуће превлачење воде из Дунава и Саве за наводњавање Срема, док се водотокови пруређују да служе осим одводњавања и за наводњавање.

- Сада смо по први пут покрајинским новцем, кроз „Воде Војводине“ и буџет, успели да исфинансирамо исти износ новца као што финансира држава кроз  Абу Даби фонд. Канал К1, који се наслања на општину Нови Кнежевац смо финансирали тако што је држава дала средства за земљане радове, а Покрајина је издвојила средства кроз „Воде Војводине“ за све  водне објекте, уставе, црпне станице и све оно  што је неопходно  да један двонаменски систем, који може да одводњава и наводњава, може да функционише – каже Кружевић за „Дневник“.

Фото: Воде Војводине

Он подсећа да је када је стигао у предузеће буџет износио око три милијарде динара и био је далеко мањи од потреба система који одржавају „Воде Војводине“. У наредну годину ово предузеће улази са 71, милијардом динара, слично као и 2023. годину, у којој су у два наврата кроз ребаланс покрајинске касе добили још око две милијарде динара.

- Сад смо са нашим средствима наставили пројекат Абу Дабија који је био изграђен на Јегричкој. Постојала је црпна станица, али иза није било каналске мреже. Ми смо сада уложили својих 560 милиона динара и развијамо ту каналску  мрежу за наводњавање тог дела  око Врбаса – наводи Срђан Кружевић.


Пројекти за север Војводине

- Ми већ имамо сјајне пројекте који се тичу севера Војводине, који се тичу Бачке Тополе, северног Баната и Бачке, које бисмо спајали у један мелиоративни систем. Имамо окце које се тиче Врбаса и Куле, који је капиталан објекат наводњавања за више од 4.000 хектара. То су све пројекти за које имамо пројектно-техничку документацију и чекамо нову траншу кредита државе да можемо да кренемо у њихову реализацију – наводи Кружевић.

Фото: Воде Војводине


По његовим речима, предузеће по први пут има довољно новца да размишља о извођењу сопствених пројеката, док је неопходно ревидирати досадашње пројекте који су застарели.

- Јако је важно да смо кренули да претварамо системе за одводњавање у двонаменске системе. Изградњом устава, црпних станица, добијамо системе који су раније служили за одводњавање, а сада ти системи имају могућност и пуњења, односно наводњавања пољопривредног земљишта – указује Кружевић., додавши да уједно ревиталишу постојеће двонаменске система у које није улагано 40 година.

Фото: Воде Војводине

Како је напоменуо, временске прилике говоре да је потребно да се окрене борби против суше, али у исто време бити спреман за одбрану од поплава.

- Тако да ови системи које сада радимо, на пример потисни водовод Борковац-Павловци који ће та језера, која се већ налазе у систему одбране од поплава као акумулациона језера, у сушном периоду пунити водом из Саве, коју упумпавамо кроз канал  Јарачка јарчина. Долазимо до друге црпне станице коју би сада требало да почнемо да радимо са новцем из ЕБРД-а.  Одатле пумпамо воду потисним цевоводом у Борковачко и Павловачко језеро, држимо воду увек на истом нивоу, да би ратари, воћари и виноградари могли да снабдевају своје засаде и усеве – појаснио је Кружевић.

Што се тиче следеће године, највећи пројекат у њој, по Кружевићу, биће почетак планирања превлачења воде преко Фрушке горе из Дунава код Бешке и Нештина.

- То су два система која ће успети да заврше комплетно наводњавање јужних падина Фрушке горе. То је пројекат који ће трајати годинама, али следеће године дефинитвно крећемо у израду студије и пројекте. Ако успемо да преко државе обезбедимо новац, верујем да ћемо кроз пројектовање по „жутом фидику“ радити и почетак извођења тих радова – каже Кружевић.


Копање једина константа

Вредности ових пројеката, због ситуације у свету, значајно варирају, истиче Срђан Кружевић и тешко се могу предвидети.

- Код нас је константна једино цена копања каналске мреже.  Пројекат у Сланкамену коштаће између 20 и 25 милиона евра. То су све огромни пројекти. Ми смо за 37 милиона евра из Абу Даби фонда обезбедили наводњавање за 103. 000 хектара. То није занемарљиво. – закључио је Кружевић.


Он истиче да се чека нова транша аранжмана са Абу Даби фондом, јер је то једини значајан извор финансирања за пројекте вредне дестине милиона евра, као ови који су у току.

- Од тога зависи и завршетак велких пројеката као што су Сланкамен 1 и 2 који превлаче воду на потесу Сланкамена из Дунава, горе на Фрушку гору, и том водом снабдевају делове изнад Инђије. Тај део је сам по себи огромна инвестиција, за коју је потребно 60-70 милиона евра – напомиње – Срђан Кружевић.

Фото: Воде Војводине

Срем ће тако, по речима Кружевића, добијати воду са три стране, јер је у току градња црпне станице у Белегишу.

- Она вуче воду из Дунава према Белегишу, кроз Пазову, доле према Пећинцима и спушта се према Батајници и Сурчину. Тако да ћемо с те стране Фрушке горе имати решен тај проблем, а с ове две тачке о којима сам причао, затворићемо овај други део. С треће стране, Јарачка јарчина која се гради, и потисни цевовод завршиће ту доњу страну и имаћемо Фрушку гору напојену водом без икаквих проблема. То је дугорочан план, али се ради интензивно на њему – каже Кружевић.

Светозар Крстић

Фото: Воде Војводине

БОНУС ВИДЕО


EUR/RSD 117.1205
Најновије вести