Хоће ли роминг бити јефтинији и за грађане Западног Балкана? 

БЕОГРАД: Да ли ће грађани Србије, па и других земаља региона, плаћати јефтинији роминг биће познато после Самита ЕУ-Западни Балкан, који ће се одржати у мају у Софији, на којем би, поред осталог, требало да буде представљен и план за смањење цена роминга на Западном Балкану.

Све до приступања Србије ЕУ, неће бити потпуно укинуте цене роминга, истичу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, као што је то случај у Унији, где се грађанима од 15. јуна прошле године не наплаћује роминг и могу широм ЕУ да зову, шаљу поруке и "сурфују" на интернету својим телефонима по истој цени као да су код куће.

Спуштања цена роминга поменула је и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини приликом представљања нове Стратегије проширења, као једну од активности на којима ЕУ ради са регионом како би се видљиво олакшао живот грађана ЗБ.  
На смањењу цена роминга тренутно раде правни саветници Европске комисије, а на састанку телекомунукационих оператора са простора ЗБ, који је одржан половином јануара у Бриселу, компаније су се договориле да своје предлоге размотре са Комисијом током наредних недеља.

Брисел је на том састанку затражио од компанија у региону да истраже могуће опције, као што су добровољни комерцијални спразуми или други, како би се смањиле цене ове услуге за грађане Србије, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и оне који живе на територији Косова.
У Министарству трговине туризма и телекомуникација кажу за Танјуг да ће радити на закључивању новог споразума између четири државе, потписнице Споразума о снижавању цена роминга из 2014. године, Македонијом, Србијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином, којим би се за ове четири државе наставило даље снижавање цена роминга до потпуног укидања.

Помоћница министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у ресорном министарству Ирини Рељин, каже да ће министарство са државама Европске уније у наредном периоду закључивати билатералне споразуме о смањењу велепродањих цена роминга, чиме би се, каже, имплицитно утицало и на смањење малопродајних цена.

Премијер Бугарске, која од почетка године председава Саветом ЕУ, Бојко Борисов најавио је недавно да ће се радити на смањењу цена роминга на ЗБ по угледу на потпуно укидање тарифа за роминг као што је случај међу државама ЕУ.
 Иначе, Бугарска са Србијом и Македонијом већ има споразум о смањењу тарифа роминга.

"Може се очекивати смањење малопродајних цена роминга за грађане Србије и Бугарске", каже Рељин и додаје да би одлука оператора о смањену цена на територији ЗБ имала значаја за даље регионално повезивање и сарадњу. 
Рељин објашњава да цене међународних позива нису обухваћене наведеном иницијативом али да цене роминга могу бити изједначене са ценама позива у националном саобраћају у оквиру шест економија ЗБ. 

 Имајући у виду опредељеност Европске комесарке за Дигиталну економију и друштво, Марије Габријел, која је покренула разговор са операторима који послују у овим економијама да се да се започне са смањивањем цена, Рељин каже да се на Самиту у Бугарској може оцекивати позитивна одлука.
И председник Европске комисије Жан Клод Јункер тражио је недавно да се ојачају односи ЕУ са Западним Балканом и да у том циљу Комисја жели да, између осталог, олакша процес промена и охрабри позитивне помаке у области телекомуникационог тржишта у региону.

Да је у питању дуг и компликован процес, говори и податак да су преговори о укидању роминга у ЕУ трајали целу деценију како због неслагања између телекомуникационих компанија које страхују за своје пословање, самих чланица ЕУ али и политичких мимоилажења европосланика.

Како ће изгледати тачан план смањења цена, што се сматра предусловом за потпуно укидање плаћања роминга, и колико година ће цео процес трајати, требало би да се сазна 17. маја кад у главном граду Бугарске почне самит ЕУ - Западни Балкан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести