Хуавеј планира изградњу фабрике компоненти у Европи

ПЕКИНГ: Председник Хуавеја Лијанг Хуа најавио је изградњу фабрике компоненти те компаније у Европи.
huavej
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)

"Планирамо да убудуће производимо сопствене компоненте на некој производној локацији у Европи. Стога радимо на студији изводљивости за отварање фабрике у Европи. Избор земље зависиће од ове студије", изјавио је Лијан, преноси Раша тудеј.

То би, како је додао, могло да се догоди врло брзо.

Председник Хуавеја је такође рекао да у области 5Г технологије компанија "већ сада не зависи више од америчких добављача када се ради о снабдевању чиповима и другим компонентама".

Америчка администрација је ставила у мају ове године Хуавеј и 68 његових подружница на своју црну листу привредних субјеката, означивши ту компанију као безбедносни ризик. Званични Вашингтон је саопштио тада да је овај технолошки гигант "оружје кинеске обавештајне службе", што су и Пекинг и Хуавеј категорично негирали.

Хуавеј је од тада успео да покрене производњу својих уређаја без америчких делова, заменивши их компонентама других добављача.

Америчко Министарство трговине је у августу ублажило нека ограничења и дало дозволу Хуавеју да одржава и ажурира постојеће мреже и мобилне уређаје у САД, а од тада је ту дозволу продужило још два пута.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести