Хуавеју узлетели и приходи и испоруке

ХОНГ КОНГ/ШАНГАЈ: Приходи кинеског телекомуникационог гиганта Хуавеја увећани су за 23,2 одсто у првом полугодишту ове године, што је већи раст него пре годину дана.
h
Фото: EPA-EFE/KITH SEREY

Приходи су скочили упркос интензивној америчкој кампањи против те компаније, која се од средине маја нашла на "црној листи" САД-а.

Компанија Хуавеј, која је тек ове године почела да објављује кварталне резултате, саопштила је да су њени приходи у првој половини године порасли на 401,3 милијарде јуана (58,28 милијарди долара) са 325,7 милијарди јуана пре годину дана.

Испорука паметних телефона достигла је 118 милиона јединица, што је за 24 одсто више у односу на прво полугодиште прошле године, преноси агенција Ројтерс.

У првом полугодишту прошле године, Хуавеј је укњижио раст прихода од 15 одсто.

"Приходи су брзо порасли до маја. С обзиром на темеље које смо поставили у првој половини године, настављамо са растом и након што смо додати на ''ентитетску црну листу''. То, међутим, не значи да се у будућности нећемо сусрести са потешкоћама”, рекао је новинарима председник Хуавеја, Љенг Хуа.

Аналитичари тврде да су снажна продаја паметних телефона на домаћем тржишту и нови уговори са оператерима о развоју 5Г мреже, помогли компанији да неутралише ефекте забране извоза.

Хуавејов ланац снабдевања знатно је био поремећен када је званични Вашингтон средином маја ставио компанију на "црну листу", наводећи као разлог ризик по националну безбедност, јер би званични Пекинг, како је саопштено, могао да користи опрему Хуавеја за шпијунирање, што је та компанија више пута негирала.

Кинеској компанији је од тада дата привремена тромесечна лиценца, тачније до 19. августа, којом јој је одобрено да одржава постојеће мреже и обезбеђује ажурирање софтвера на постојећим Хуавеј уређајима. Председник САД Доналд Трамп је наговестио да ће ублажити санкције Хуавеју, иако детаљи нису познати.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести