Имамо довољно нафте и гаса

„Нафта у Србију стиже са Блиског истока и тај правац није угрожен сукобима у Украјини, а имамо и наше резерве нафте и нафтних деривата и нема ниједног индикатора због којег би требало покренути кризни план”, рекао је специјални саветник министарке рударства и енергетике Петар Станојевић.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Он је, гостујући на РТС, изјавио да је, када је реч о снабдевању гасом, тржиште у Србији потпуно сигурно због уговора који постоји са Гаспромом, а не постоји бојазан да ће снабдевачи нафтом престати са испорукама. Станојевић је навео да имамо дизела и бензина за два месеца, за пет до шест месеци имамо мазут, а керозин за отприлике четири месеца, и то под условом да буде онемогућено снабдевање, што сада није случај.

„Постоје кризни планови када је у питању набавка и нафте и гаса и далеко смо од тога да их активирамо, јер нема ниједног индикатора да улазимо у кризно стање”, казао је Станојевић.

Додао је да је данас одржана седница Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима и речено је да и Београдске електране и Топлане Србије функционишу без проблема.

Станојевић је казао и да расте производња електричне енергије, због чега је увоз знатно смањен у односу на пре месец дана, и навео да проблеми који су настали због кризе у Украјини не утичу на тржиште енергентима у Србији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести