ИНДЕКС ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА ЗА ПЕРИОД ОД 2024. ДО 2028. ГОДИНЕ Србија међу десет држава које су највише напредовале

Србија се у недавно објављеној анализи Economist Intelligence Unita, истраживачког одељења часописа The Economist, налази на десетом месту земаља које су највише напредовале по условима пословања у периоду 2024. до 2028. године у односу на претходни петогодишњи период, објавила је Народна банка Србије (НБС).
a
Фото: Dnevnik.rs

Према овој оцени, Србија је напредовала за 0,72 индексна поена, а напредак је, како се наводи, у највећој мери резултат поправљања макроекономског окружења. У извештају се истиче да је Србија успела да привуче значајне стране директне инвестиције које су биле усмерене у секторе с вишим степеном додате вредности, што је допринело привредном расту и повећању укупних инвестиција.

Наводи се и да је јачање макроекономских политика и институција допринело стабилности тржишта. Economist Intelligence Unit израчунава и објављује индекс пословног окружења на основу 91 показатеља, који су подељени у 11 категорија, чиме се мери атрактивност једне земље оцењујући њено пословно окружење.

Важност овог индекса лежи и у чињеници да се оцена односи на период од наредних пет година, у овом случају за период од 2024. до 2028. године. С обзиром на то да индекс обухвата велики број фактора који оцењују и кретања у будућности, претходна искуства показују да се у земљама које највише напредују на листи може очекивати наставак раста реалног бруто домаћег производа и инвестиционе потрошње, као и даљег привлачења страних директних инвестиција. Такве оцене реномираних светских часописа, оцењују у НБС, потврђују резултате постигнуте у претходним годинама, када је наша земља у време светских криза очувала стабилан привредни раст, при чему се из године у годину бележе рекордни нивои страних директних инвестиција.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести