Иванишевић са представницом ПКС разговарао о унапређењу женског предузетништва

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић састао се данас са директорком Сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранкицом Симанић, с којом је разговарао о унапређењу женског предузетништва и успостављању ефикаснијих мера подршке том важном привредном сектору, с посебним освртом на нови циклус конкурса у 2022. години.
sastanak_02
Фото: Покрајинска влада

Тема данашњег састанка билa је и предстојеће потписивање споразума о сарадњи, са циљем заједничког организовања „отворених дана“ посвећених предузетништву и рањивим категоријама у тој области. Један од важних аспеката овог сусрета свакако је размена искустава, знања и примера добре праксе, те заједничко деловање у виду институционалне подршке предузетништву.

„Предузетништво код жена није одлика пола, већ особе која жели да се бави тиме, па је ова област за нас веома значајна. У току ове године помогли смо женском предузетништву у три сегмента, а први је конкурс на коме смо издвојили 20 милиона динара, с тим што смо као услов поставили и критеријум да су жене управитељи у предузећу, а водило се рачуна и о броју ангажованих жена. Први пут смо са Развојним фондом направили заједничку кредитну линију којом су подржане жене у туризму. На свим конкурсима Секретаријата, чија је вредност преко 200 милиона динара, више од 40 одсто учесника су жене, што је веома значајно“, истакао је др Иванишевић.

Он је додао да се настављају разговори о сарадњи са Привредном комором Србије, узимајући у обзир њихова искуства, те да ће у предлогу буџета бити опредељена средства за посебан конкурс намењен подршци женском предузетништву.

Циљ Сектора предузетништва ПКС јесте рад на унапређењу и развоју предузетништва у Србији, у оквиру две организационе јединице – Стручне службе за подршку Парламенту предузетника и Канцеларије за предузетништво.

Бранислава Симанић из Привредне коморе истакла је да је на територији Војводине евидентирано око 55.000 предузетника, од којих је преко 20.000 жена. Она је посебно истакла Секцију за женско предузетништво ПКС, која умногоме настоји да утиче на економско оснаживање предузетница у Србији и промоцију развоја женског предузетништва, помажући им да наступају на сајмовима, пласирају своју робу и услуге на страна тржишта, уз организацију читавог низа бесплатних едукација и инсистирање на дигитализацији пословања и иновативности.

Симанићева је додала да је формиран и Сектор за омладинско преудзетништво, како би се подстакао што већи број младих да започну сопствени посао, да отварају нова радна места и приходују у Републици Србији.

На данашњем састанку разговарало се и о заједничком наступу привреде и приватног сектора Републике Србије и АП Војводине на предстојећем Сајму предузетништва, у марту 2022. године у Новом Саду, у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, уз подршку Новосадског сајма. Тим поводом ће Привредна комора Војводине активно учествовати у припреми те сајамске манифестације, уз учешће привредника из земље и региона, организовање едукативних радионица, Б2Б сусрета и других видова јавног наступа.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести