Јоксимовић: Србија међу најуспешнијим у коришћењу ИПА фондова

БЕОГРАД: Србија је међу најуспешнијим земљама које су у процесу европских интеграција по искоришћености средстава из ИПА фондова, изјавила је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
jadranka joksimovic EPA OLIVIER HOSLET.jpg
Фото: EPA (OLIVIER HOSLET)

Јоксимовић је за портал European Western Balkans  рекла да је, кад је реч о ИПА програмима који су завршени до данас, искоришћеност средстава веома висока и да износи у просеку 94 одсто.

Подсећа да је Србија прва држава у региону која је увела Национални инвестициони савет и јединствену базу инфраструктурних пројеката, како би се на најбољи и наделотворнији начин искористила развојна средстава. 

Без обзира на то, Србија се, као и друге земље попут Словеније, Мађарске, Словачке, суочава са изазовима, будући да потребно време за потпуну апсорпцију средстава која су на располагању, као и квалитетни и добро обучени кадрови који се баве уговарањем средстава ЕУ и управљањем пројектима ЕУ, каже министарка. 

Говорећи о отварању поглавља, Јоксимовић каже да све преговарачке групе и Преговарачки тим раде свој посао, што важи и за поглавља 31, спољна, безбедносна и одбрамбена политика, и 10, информационо друштво и медији, за која Србија још није добила позив да достави преговарачку позицију.

За поглавља 7, заштита права интелектуалне својине, и 29, царинска унија, преговарачке позиције су достављене, па је на државама чланицама ЕУ да се изјасне и постигну консензус. Како каже Јоксимовић, за значајан број поглавља - 6, компанијско право, 30, економски односи са иностранством, 33 буџетска и финансијска питања, израда преговарачке позиције је у завршној фази.

Јоксимовић је подсетила и да је у току и велики посао у поглављима која је Србија отворила, али и у поглављима 25 и 26 која су затворена.Говорећи о напретку Србије у поглављима 23 и 24, Јоксимовић каже да је за сада динамика добра.Проценат испуњености Акционог плана у другом полугодишту 2016. године за поглавље 23 је око 71 одсто, а за поглавље 24 износи око 82 одсто. 

"Важније од статистике јесте да ћемо бити задовољни онда када грађани буду осетили да се држава још ефикасније бори против организованог криминала, корупције или када предмети у судовима ефикасније буду решавани. Ипак је на крају дана реч о конкретним питањима, а не статистици", закључила је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести