Још једна рекордна година за туризам у Србији

БЕОГРАД: Година на измаку била је рекордна за туризам у Србији, а то потврђује раст броја гостију, а самим тим и девизног прилива.
turizam dunav FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Како кажу у Туристичкој организацији Србије (ТОС), већ четврту годину заредом остварен је двоцифрен раст броја туриста и ноћења у Србији.

Последњи подаци показују да је, закључно са октобром, Србију посетило 3,1 милион туриста, остварено је 8,7 милиона ноћења - шест одсто више него у истом периоду прошле године.

То све потврђује да ћемо ову годину завршити са новим рекордним прометом у турзиму, каже директорка ТОС-а Марија Лабовић за Танјуг.

Она истиче да је и девизни прилив од ове гране забележио повећање од седам одсто у односу на исти период прошле године.

"Очекујемо да ћемо премашити цифру од 1,3 милијарди евра, колико је био прошле године и надамо се да може достићи 1, 5 милијарди када у статистику укључимо податке до краја године", наводи Лабовић.

Србију највише посећују гости из региона, претежно Босне и Херцеговине, Црне Горе, а потом следе гости из Кине, Турске, Русије, који значајно више посећују Србију, Немачке...

Лабовић каже да се очекује да ће и предстојећа година бити добра за туризам, будући да се доста улагало у саобраћајну инфраструктуру, а и туристичке дестинације урадиле су доста тога што се квалитета садржаја тиче.

"Планирамо да наставимо са промотивним кампањама, онлине оглашавањем, како за домаће тако и стране туристе, те верујемо у још боље резултате", наводи Лабовић.

Велики број страних туриста очекује се у Србији и током новогодишњих празника.

Традицинално су најбројнији гости из региона - Словеније, Хрватске, БиХ, Бугарске, Румуније…

Последњих година приметно је да све више туриста из Немачке, Турске, Грчке, Кине новогодишње празнике проводи у Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести