ЈП Србијагас до 1. маја треба да постане акционарско друштво

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике формирало је радну групу за праћење плана реорганизације Србијагаса, који предвиђа укупно 29 активности с циљем да то јавно предузеће до 1. маја постане акционарско друштво, речено је данас Танјугу у министарству.
srbijagas
Фото: Logo

Радна група ће контролисати процес реформисања, али и помоћи Србијагасу да спроведе план.

План реорганизације подразумева, пре свега, раздвајање делатности транспорта и дистрибуције гаса између Србијагаса и предузећа Транспортгас и Дистрибуцијагас Србија, као и њихово лиценцирање за делатност коју обављају.

Влада Србије је 10. децембра усвојила план реорганизације Србијагаса који значи, навео у министарству, почетак реформисања и модернизације гасног сектора Србије.

Спровођење тог плана створиће услове за стабилно и сигурно снабдевање гасом, као и много ефикасније и профитабилније пословање гасних предузећа, а што је важно и због инфраструктурних пројеката које реализују, наводе за Танјуг у Министарству рударства и енергетике.

Закључак који је Влада Србије усвојила обухвата извештај о до сада спроведеним активностима на реорганизацији Србијагаса и план који обухвата укупно 29 активности које треба да буду реализоване, међу којима је најважнији пренос имовине са ЈП Србијагас на предузећа Транспортгас Србија и Дистрибуцијагас Србија.

То јест, пренос транспортног система за природни гас односно система за дистрибуцију природног гаса са Србијагаса на Транспортгас Србија односно Дистрибуцијагас Србија, које је планирано до 1. фебруара 2021.

План активности укључује као најважније:

Усаглашавање организационе структуре и општих аката ЈП Србијагас са Законом о јавним предузећима, а рок је 31. децембар 2020.

Затим, стварање услова за сертификацију и лиценцирање делатности транспорта гаса и дистрибуције гаса до 1. фебруара 2020. и исходовање лиценце за Транспортгас Србија до 15.4.2021, а за Дистрибуцијагас Србија до 15. марта 2021. за одговарајуће делатности (транспорт и управљање транспортним системом односно дистрибуцију и управљање дистрибутивним системом).

Предвиђен је пренос удела у Транспортгасу и Дистрибуцијагас Србија са Србијагаса на Републику Србију до 15. фебруара 2021. године.

Планиране су измене оснивачких аката и упис у АПР, а рок је 1. март 2021. године.

Планирано је до 1. априла доношење правила о раду система за транспорт гаса и правила о раду дистрибутивног система, аката о цени приступа система за транспорт природног гаса и цени приступа дистрибутивном систему, доношење и објављивања цене прикључења на дистрибутивни систем, доношење десетогодишњег плана развоја система за транспорт природног гаса и петогодишњег плана развоја дистрибутивног система.

Као и доношење плана за смањење губитака у систему ако су губици изнад технички оправданог нивоа, такође, до 1. априла 2021.

План предвиђа и почетак рада оператора транспортног система Транспортгаса и оператора дистрибутивног система Дистрибуцијагас Србија у потпуности у складу са Законом о енергетици, до 1. маја 2021.

И на крају, промена правне форме Србијагаса у акционарско друштво до 1. маја 2021.

План за спровођење активности у циљу реорганизације ЈП Србијагас обухвата и доношење предлога мера за решавање питања бројних повезаних предузећа у којима Србијагас има учешће у капиталу, а које оптерећују пословање те компаније, речено је Танјугу у министарству.

Како је раније саопштило министарство, реформисање Србијагаса осим што је прописано законима Србије представља и преузету међународну обавезу, јер се њиме спречава најављено увођење мера Министарског савета Енергетске заједнице против Србије, а важно је и због отклањања препрека за отварање Поглавља 15 у преговорима са ЕУ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести