Југоремедији посао могу покварити приговори

Одбор поверилаца је дао сагласност, а стечајни управник „Југоремедије” Радован Савић је прихватио понуду за куповину те зрењанинске фабрике лекова.
Jugoremedija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

– Најбољу понуду дао је инвестициони фонд АПС „Project One” за куповину „Југоремедије” као правног лица, за 362 милиона динара – казао је Радован Савић. – Ту не улази део фабрике у Нишу, као и неке парнице које су у току. Биле су, иначе, три понуде.

Он напомиње да на његову одлуку право приговора имају само повериоци, од којих је највећи управо инвестициони фонд који је дао најбољу понуду. Приговори, ако их буде, достављају се стечајном судији Александру Стоиљковском.

Претходна понуда коју је дао „Project One”, а која је гласила на 470 милиона динара, одбијена је почетком ове године. Како је том приликом саопштено, Одбор поверилаца „Југоремедије” је одбио понуду због релативно ниске цене, руководећи се логиком да, што је виша цена, то је већа могућност да се намири више поверилаца. Међутим, пошто се купац за некада једну од највећих фармацеутских компанија у земљи безуспешно тражи већ годинама, остаје да видимо да ли ће овог пута, без обзира на то што је понуда још нижа, она и дефинитивно бити прихваћена.

Најбољу понуду дао је инвестициони фонд АПС „Project One” за куповину „Југоремедије” као правног лица, за 362 милиона динара

Чињеница је да тај посрнули гигант више није интересантан инвеститорима као што је био пре несрећне приватизације 2002. године, када је доспео у руке контроверзног бизнисмена Јовице Стефановића Нинија и његове фирме „Јака 80” из Радовиша, Од тада, Фабрика лекова „Југоремедија”, некада један од стубова развијене зрењанинске индустрије, није успела да се опорави. Иако је после вишемесечних радничких протеста држава одлучила да раскине уговор са Стефановићем, после чега су управљање над том фармацеутском кућом преузели мали акционари, предвођени радничким лидером Здравком Деурићем, лека за „Југоремедију” није било.

Решењем Привредног суда у Зрењанину, стечајни поступак у „Југоремедији” је отворен 27. децембра 2012. године. Захтев за отварање стечаја тада је поднела Хипо Алпе-Адрија банка, с којом је зрењанинска фабрика крајем априла 2011. склопила уговор о реструктурирању кредита. Том приликом је констатовано да је рачун дужника у непрекидној блокади 367 дана, те да фабрика није у могућности да испуњава своје новчане обавезе према повериоцу.

Од тада је прошло готово осам година, стечај још није завршен, нити је обновљена производња у „Југоремедији”, Додуше, производни погони су неко време били у употреби, док их је користио закупац, новосадско предузеће „Унион медик”, али је та сарадња у међувремену неславно окончана, па се закупац повукао из Зрењанина. Од тада, погони зврје празни и питање је да ли ће се у њима поново наћи радници, и када.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести