Јутарњи: Хрватска уводи евро 2023?

ЗАГРЕБ: Европска централна банка (ЕЦБ), саопштила је да су на захтев хрватских власти институције ЕУ одлучиле да укључе хрватску куну у тзв. Exchange Rate Mechanism (ЕРМ 2), што је својеврсна валутну чекаоница за евро.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Евро би могао да буде уведен у Хрватску већ од 1. јануара 2023. године, пише Јутарњи лист.

Након консултација Комисије, Економског и Финансијског комитета одлучено је да средњи курс куне за евро буде 7,53450 куна.

У односу на тај курс, а све док евро не буде званична валута, биће допуштен пад или раст курса куне од највише 15 одсто. Другим речима, 7,53450 куна за евро јесте средишњи курс за размену све док куна не остане само део хрватске историје, а то би могло бити најраније 1. јануара 2023. године, пише Јутарњи лист.

Пуштање Хрватске и Бугарске у механизам ЕРМ-2, који представља својеврсну чекаоницу пре увођења евра, није само велики корак за потенцијалне будуће чланице еврозоне него и за целу еурозону, која се још од финансијске кризе 2008. рвала с целим низом проблема.

Будући да су већ читаву деценију земље еврозоне под великим притиском стагнације, због чега је дошло до великог заокрета у политици ЕЦБ, повећање броја земаља које користе евро као заједничко средство плаћања знак је да би он ипак могао задржати позицију резервне светске валуте. Такав статус има још једино долар, наводи Јутарњи лист.

Кључни разлог због којег се земље у правилу одлучују на увођење евра, односно приступање механизму ЕМР 2 је подизање шансе за привлачење инвестиција, као и значајно повољнија цена задуживања.

С обзиром на то да је сада јасно исцртан хоризонт уласка у еврозону, Хрватска народна банка ће морати да пожури с техничком припремом за увођење евра као валуте плаћања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести