Кад украду картицу, банка покрива преко 3.000 динара

Грађани ће убудуће, у случају да им неко украде или злоупотреби платну картицу, одговарати само за износ до 3.000 динара.
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Сву одговорност изнад тог износа сносиће банке, које ће морати да им надокнаде губитак, предвиђено је изменама и допунама Закона о платним услугама.

Новим решењима, о којима расправља Скупштина Србије, одговорност грађана за неодобрену платну трансакцију се с 15.000 динара смањује на 3.000 да они с ниским примањима не би, у случају злоупотребе, сносили превелики трошак и да би банке понудиле бољу заштиту за коришћење платних инструмената.

Тиме се, како кажу у Народној банци Србије, знатно повећава одговорност банака у корист грађана, а предложеним изменама и допунама Закона утврђују се и правила за додатно унапређење информисања и транспарентност у вези с накнадама за платне услуге које банке наплаћују грађанима и привреди.

15.000 динара до сада била граница

По последњим проценама, око 75 одсто грађана Србије користи платне картице у свакодневном плаћању.

По до сада доступним подацима, преваре с украденим или изгубљеним картицама се појединачно крећу од 100 евра па навише, зависно од лимита који грађани имају на картицама.

100 евра па навише најчешће преваре

Грађанима ће бити омогућено лакше поређење накнада које нуде и наплаћују различити пружаоци платних услуга, а на сајту НБС-а биће доступни сви подаци у вези с ценом платних услуга на нашем тржишту.

Банке ће убудуће имати обавезу да корисницима најмање једном годишње, без накнаде, доставе извештај о свим наплаћеним накнадама за услуге повезане с платним рачуном.


Мањи трошак за плаћање картицама

Предлогом закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања, код платних трансакција на основу платних картица предвиђено је смањење трошкова прихватања платних картица, што ће омогућити повећање броја продајних места на којима је могуће да грађани платном картицом плате робу и услуге.

Ограничавањем међубанкарских накнада трговцима се отвара могућност да постављањем ПОС терминала под повољнијим условима привуку нове потрошаче и боље се позиционирају на тржишту. НБС је предложио да парламент усвоји и Предлог закона о финансијском обезбеђењу којим се стварају претпоставке за даље унапређење финансијског система и његове инфраструктуре, посебно у вези с правном сигурношћу и несметаним измирењем обавеза учесника на финансијском тржишту.


Биће олакшана промена банака код којих грађани и привреда имају отворене платне рачуне, тако да је довољно да се корисник обрати новом пружаоцу платних услуга и овласти га да изврши пренос свих или појединих платних услуга од претходног или да, ако тако жели корисник, угаси претходни рачун. Тиме се, како се наводи, даје подстицај већој конкуренцији између пружалаца платних услуга у Србији.

На дневном реду седнице парламента биће и Предлог закона о заштити корисника финансијских услуга код уговорања на даљину, који би требало да унапреди заштиту корисника у случају када им се финансијске услуге пружају преко интернета и мобилног телефона, али и да даље подстиче већ присутну дигитализацију у финансијском сектору и охрабри кориснике на масовнију употребу финансијских услуга у електронском облику.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести