КАКО ДА ДОЂЕ ДО 3 ОДСТО Привредници и финансијери крајем године очекују ИНФЛАЦИЈУ од 5,0 до 7,0 одсто

БЕОГРАД: Представници финансијског сектора, према резултатима анкете агенције Ипсос, очекују да ће инфлација у децембру ове године износити 5,0 одсто, што представља смањење у односу на претходну анкету, али и знатно нижи ниво него у првој половини 2023. године, у којој су се очекивања кретала око 8,0 одсто, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Још су нижа инфлациона очекивања из последње, јануарске анкете агенције Блумберг, према којима би инфлација у јануару 2025. године износила 4,3 одсто, што је, како су навели из НБС унуутар граница циља централне банке.

Након што су у новембарској анкети смањена са 9,0 на 7,0 одсто, инфлациона очекивања привредника за годину дана унапред, се у децембру нису мењала.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања па су код финансијског сектора за две године унапред у децембру била нижа, 4,0 одсто, него у новембру, 4,2 одсто, а снижена су и очекивања инфлације за три године унапред, која износе 3,4 одсто, а у новембру су износила 3,5 одсто.

Тиме су, оценили су у Народној банци, средњорочна инфлациона очекивања за оба периода наставила да се крећу унутар граница циља НБС.

Средњорочна очекивања привредника за оба периода износе 5,0 одсто, након што су очекивања за две године унапред смањена са 6,0 одсто у новембру, док су очекивања за три године унапред остала непромењена.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести