Како метрологија доприноси сигурности светске трговине

БЕОГРАД: Тема Светског дана метрологије ове године је "Мерења у светској трговини”, а изабрана је како би се подигла свест о важној улози коју мерења играју у праведној трговини кроз обезбеђивање да производи испуне стандарде и прописе, и задовоље кориснике у погледу квалитета, саопштила је данас Дирекција за мере и драгоцене метале Србије.
r
Фото: pixabay.com

Светски дан метрологије је 20. мај и њиме се обележава годишњица потписивања Метарске конвенције 1875. године.

"Овај споразум омогућава основу за јединствен систем мерења широм света који пружа подршку научним открићима и иновацијама, индустријској производњи и међународној трговини, као и унапређењу квалитета живота и заштити светске животне средине”, саопштила је Дирекција.

Како се наводи, широм света национални метролошки институти непрекидно унапређују метрологију развијајући и потврђујући нове технике мерења са већим нивоом тачности.

Национални метролошки институти учествују у мерним поређењима која координира Међународни биро за тегове и мере (BIPM) и на тај начин обезбеђују поузданост резултата мерења широм света.

Међународна организација за законску метрологију (OIML) развија међународне препоруке, чији је циљ уједначавање и усклађивање метролошких захтева у многим областима, а такође управља OIML Ситемом за сертификацију (OIML-CS) који омогућава међународно признање и светску трговину мерилима која подлежу законској контроли.

"Ови међународни метролошки системи дају потребну сигурност и поузданост да су мерења тачна, пружају здраву основу за данашњу светску трговину и помажу нам да се припремимо за изазове који нас чекају у будућности”, наводи се у саопштењу Дирекције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести