Кина ограничила изношење капитала

ПЕКИНГ: Кинеске инвестиције у Европи значајно су пале у последњих годину дана, а један од разлога су рестрикције званичног Пекинга.
kina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Наиме, економски проблеми унутар Кине и трговински рат са САД главни су разлози због којих Кина покушава да контролише "извоз" новца из земље.

Државна администрација за валутне односе (САФЕ), кључни владин регулатор, саопштила је како је главни задатак за идућу годину спречити "ненормални" одлив капитала и онемогућити нелегалне трговинске активности.

Агенција је већ предузела одређене кораке. У новембру, казнила је Чајнабанк пејментс с 4,2 милиона долара - што је једна од највећих казни икада изречених - због исплате новца у иностранство, преноси Сеебиз.

Регулатор није открио колико је новца било трансферисано, али могло би да се ради о десетинама милиона јуана јер се казне одређују према висини износа који је исплаћен.

Ограничење изношења капитала произлази из забринутости за кинеску економију која је погођена хлађењем домаће потражње и дуготрајним трговинским ратом са Сједињеним Државама.

Како се наводи, Народна банка Кине дозволила је слабљење јуана, чиме је помогла држави да се бори против негативних ефеката повећаних америчких тарифа.

У првој половини ове године из Кине је изашло 74 милијарде долара кроз легалне канале, што је најмање у последњих десет година, али је кроз "нерегистроване" трансакције из Кине изашла рекордна количина новца.

Процењује се да је реч о чак 131 милијарда долара у првих шест месеци 2019.

Последњи пут када је велика количина новца која је изношена из земље, било је то 2015. и 2016. године, економија је била у проблемима и Народна банка Кине морала је да девалвира јуан и тиме утиче на финансијска тржишта.

У просеку, количина новца који напушта Кину одговара нивоу од шест процената кинеског БДП-а сваке од те две године, кажу процене Кинеске академије друштвених наука.

Укупно, Кина је изгубила око 1,28 хиљаде милијаарди долара, и била је присиљена да посегне у девизне резерве како би спречила даљњу депрецијацију домаће валуте.

У те две године кинеске девизне резерве потонуле су за више од 800 милијарди долара. Отад је званични Пекинг предузео озбиљне мере не би ли појачао контролу капитала и отежао људима да замене новац за страну валуту или изнесу средства ван земље.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести