Кинески БДП надмашио очекивања у првом кварталу, раст 4,8%

ПЕКИНГ: Кинески бруто домаћиу производ (БДП) порастао је у првом кварталу 2022. јаче него што се очекивало упркос утицају локдауна у нелим деловима земље у марту.
kina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Стопа привредног раста је износила у прва три месеца 4,8 посто на годишњем нивоу, што је изнад прогнозиране аналитичара од 4,4 процента, показују данашњи подаци Националног бироа за статистику.

Инвестиције у основна средства су порасле за 9,3 одсто у односу на годину дана раније.

Индустријска производња у марту је била већа за 5,о посто, али је малопродаја у том месецу пала за 3,5 процената међугодишње, знатно изнад очекивања аналитичара који су у анкети Ројтерса предвиђали пад од 1,6 одсто, углавном под утицајем корона мера затварања.

У периоду јануар-март, малопродаја је повећана за 3,3 процента међугодишње, али су поткатегорије одећа, аутомобили и намештај забележили пад у том периоду.

Само у марту, у оквиру малопродаје је највише опао промет накита за 17,9 одсто у односу на прошлу годину, а следе угоститељство с падом од 16,4 посто и одећа и обућа са 12,7 процената, показали су подаци.

Стопа незапослености у градовима порасла је у марту на 5,8 одсто са фебруарског нивоа од 5,5 процената, док је у популацији 16 до 24 године далеко виша и износи 16 посто.

Извоз, главни покретач раста Кине, скочио је у марту за 14,7 одсто, што је далеко изнад очекивања, док је увоз ненадано опао за 0,1 одсто у односу на пре годину дана.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести