Кинески извоз узлетео 21 посто у новембру

ПЕКИНГ: Извоз Кине је порастао у новембру најбрже од фебруара 2018, потпомогнут снажном глобалном тражњом и чињеницом да је опоравак фабричке производње у другој највећој светској економији надмашио онај у другим земљама које су водећи кинески трговински партнери.
š
Фото: pixabay.com

Према подацима кинеске царине, извоз је у новембру 2020. скочио за 21,1 посто на годишњем нивоу, убрзавши још јаче у односу на октобарски раст од 11,4 процента, и премашивши очекивања аналитичара који су предвиђали повећање од 12 одсто, извештава Ројтерс.

Кинески увоз у новембру је порастао за 4,5 посто међугодишње, што је спорије од октобарског раста од 4,7 процената. Показатељ о увозу је подбацио у односу на прогнозе аналитичара који су у анкети Ројтерса процењивали стопу раста од 6,1 посто, али је свеједно ово трећи узастопни месец како бележи експанзију.

Економисти кажу да су побољшање домаће и иностране тражње, као и веће цене робе допринели бољим спољнотрговинским показатељима.

То је резултирало скоком кинеског спољнотрговинског суфицита са октобарског нивоа од 58,44 милијарде долара на 75,42 милијарде у новембру, што је уједно и његов највећи износ још од 1981, од када агенција Рефинитив води ову евиденцију.

Такође је снажно повећан трговински суфицит Кине са Сједињеним Државама на 37,42 милијарде долара у новембру са 31,37 милијарди у октобру.

.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести