Кирије за добре локале од 200, па до преко 600 евра

Приликом закупа локала, потребно је добро израчунати колико ће закупац новца месечно морати да заради да би се изнајмљивање исплатило.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Иако је тешко прецизно рећи колико кошта закуп, слободно се може констатовати да је десетак евра по квадратном метру минималан износ на који треба рачунати. Цене су различите и зависе од много фактора, па наравно и локације и што је ближе центру цене су више. Слично је и кад је у питању величина града - што је град већи, најам је скупљи.

Тако је закуп локала од 25 квадратних метара у Зрењанину у центру града 220 евра, а у понуди је и локал од 50 квадрата, такође у центру, за шта је потребно 650 евра. У центру Суботице се нуди локал од 70 квадрата за шта је месечно потребно 450 евра, у Сомбору се за 80 квадрата тражи 450 евра, у Сремској Митровици је за најам локала у центру потребно око 10 евра по квадрату...


10 до 50 евра закуп по квадрату

Понуда у Новом Саду је највећа, а у центру се за закуп локала од 25 квадратних метара тражи 350 евра, на Булевару Европе је за 64 квадрата месечан најам 450 евра, на Грбавици се за 20 квадрата тражи 200 евра, у Футогу за 120 квадрата - 450 евра, а они којима је за посао којим се баве потребна велика квадратура имају могућност да закупе локал од 343 квадрата и за то ће морати да издвоје 3.900 евра...

По речима извршног директора новосадске агенције „Солис некретнине„ Драгана Рабатића, просечна цена закупа квадратног метра локала у Новом Саду креће се у распону од 10 до 50 евра.

- Наравно, цена зависи од много фактора: локације, платежне моћи закупаца, да ли је улични локал или је у пасажу... - каже Рабатић. - Најатрактивнија, најтраженија, а тиме и најскупља локација је Булевар ослобођења, око Футошке пијаце, а за локалима на том булевару је и највећа потражња.

Он указује да већи локал у неким случајевима, а пре свега када је реч о атрактивним локацијама, повлачи и већу цену, али суштински закупци траже локал који може да оправда кирију која се месечно мора издвојити како би посао који се обавља био исплатив.

- Ипак, слободно се може рећи да је у граду тешко наћи локал за који ће цена закупа бити испод 10 евра по квадрату, а нема ни пуно закупаца који су спремни да по квадрату плате више од 50 евра. Наравно, има и ситуaција када се деси супротно, па се цена закупа спусти и испод 10 евра по квадрату, односно оде изнад 50 евра, али то су изузеци који потврђују правило - указује Рабатић.

- У последње време центар града није више тако занимљив закупцима јер су многи, пре свега трговци, банке... пословање преселили у тржне центре, а центар града занимљив је за угоститељстку делатност, као и неке занате. Рецимо, банке су велики закупци и закупљују локале дугорочно и у зависности од пословања у њима остају или не и оне су се већ, углавном, позиционирале. Тражи се и канцеларијски простор погодан за ИТ компаније, а спорадично се траже локали у близини Футошке пијаце, најчешће за пекарску индустрију и то они у приземљу, улични...


Нови Сад нема класичну пословну зграду

У Новом Саду нема класичне пословне зграда у којој би постојале само канцеларије за различите врсте делатности, а потреба свакако постоји - каже Драган Рабатић. - Треба правити разлику између пословног простора и локала јер је реч о различитој понуди и намени. Цена закупа пословног простора нижа је од закупа локала, а закуп квадратног метра креће се у распону од 5 до 10 евра.


Наш саговорник истиче да ниједан добар локал неће бити дуго празан, ако је понуда пристојна, те да цена закупа пада како се локација помера од центра града ка перифиријама.

- Има доста локала који се дуго издају, а интересовања нема и не треба га ни очекивати јер локација зграда у којима се они налазе није привлачна потенцијалним закупцима. Тако су многи локали у зградама у споредним улицама празни јер, једноставно, износ закупа не може да оправда рад - каже Рабатић.    

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести