КОНАЧНО НАКОН 16 ГОДИНА Почиње директан платни промет између Србије, Црне Горе и БиХ ЕВО ШТА ЋЕ ТО ЗНАЧИТИ ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ

Директни платни промет између Црне Горе са Србијом и БиХ током овог месеца би требало да се успостави након 16 година и то посредством Универсал цапитал банке (УЦБ) која је једина банка која је са овај дуги временски период исказала интересовања да уђе у клиринг систем плаћања (директни платни промет) између три државе.
1
Фото: ilustracija/pixabay

То је за Вијести потврђено из Централне банке и Универзал цапитал банке.

То ће значити да ће грађани и привреда имати мање трошкове јер су до сада морали новац да уплаћују преко страних (коресподентских) банака што је било скупље и да ће им новац бити на рачуну истог дана када буде уплаћен.

Преко коресподентских банака чекали су га по неколико дана.

Централне банке Црне Горе, Србије, БиХ закључиле у септембру 2007. посебни споразум о клирингу међународних плаћања којим су услуге платног промета требало да буду јефтиније, међутим директни платни промет је заживио 2007. између Србије и БиХ, док се Црна Гора у тај систем није укључила јер није било интересовања црногорске банке да уђе у овај систем плаћања.

За оператора овог система је именована Народна банка Србије (НБС).

(АЛО)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести