Корона померила рокове за продају „Петрохемије”, „Севертранса”

Министарство привреде је тек недавно из приватизационог портфеља објавило два јавна позива за прикупљање писама о заинтересовности за продају два водопривредна предузећа – „Иван Милутиновић” у Београду и „Смедерево” у Смедереву.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У обема фирмама држава је власник капитала, а потенцијални купци треба да се јаве до 24. августа за смедеревско предузеће и до 28. августа да пошаљу понуду за „Иван Милутиновић”. Објава јавних позива за те фирме је прво оглашавања о продаји у овој години премда је до истека 2020. остало још мало више од три месеца.

На списку Министарства су 73 фирме за које се раде анализе ради припреме јавних позива и исто толико предузећа за које би могао бити објављен јавни позив за продају, али њихове продаје нису још оглашене. Разлог је тај што су због епидемије ковида-19  рокови за достављање годишњих финансијских извештаја померени до 30. јула, а без њих се предузећа не могу продавати.


Јавне продаје у завршној фази

У Министарству привреде навели су да је ова година посебна због пандемије ковида-19, и да им је приоритет да помогну привреди и привредницима да је што лакше преброде и одрже пословање отежано коронавирусом, али да нису занемарили ни друге послове из своје надлежности, па ни поступке јавних подаја за фирме које чекају нове купце и инвеститоре. Тај поступак је у завршној фази, јер је од 560 предузећа, колико их је било 2014. године, сада вишеструко мање.


За израду процене капитала фирми потребно је да предузећа усвоје финансијске извештаје о пословању у протеклој години, а због ванредних околности рок за предају и усвајање финансијских извештаја је померен до краја јула, па тако и процене вредности капитала нису још урађене и достављене Министарству привреде у роковима који су поштовани протеклих година, речено је у Министарству за „Дневник”, и наглашено да не чекакају само финансијски извештаји о пословању у прошлој години већ да предузећа треба да доставе Министарству и прооцену фер тржишне вредности капитала на дан 31. децембар у последњој пословној години, што спутава државне чиновнике у послу припреме документације за јавне продаје.

У Министарство привреде рекли су „Дневнику” да ће наставити да објављују позиве када се за то буду стекли услови, а оквирни план је да се до краја године огласи продаја десет предузећа. Уједно, Министарство је скренуло пажњу на то да ће број јавних позива за продају капитала предузећа, као и евентуални приходи од њих, зависити не само од интересовања инвеститора већ ће утицаја имати и сутуација у вези с епидемијом у земљи и окружењу.

На списку за продају су јавности добро познат фирме, које поново траже купце, попут „Јумка” и „Симпа” из Врања, затим ХИП „Петрохемије” из Панчева, „Ласте” из Београда, „Севертранса” из Сомбора, „Трајал корпорације” из Крушевца…

Пре него што је избила пандемија ковида-19, у Министарству су помињали да би ове године требало да се реше приватизације и нове власнике добију МСК Кикинда и „Петрохемија”.

Подсећамо на то да је држава успела да заустави посртање два велика гиганта, РТБ-а Бор и Железаре Смедерево, који су у новом поступку јавне продаје добили нове купце и инвеститоре.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести