Кристалина Георгиева - европски кандидат за шефа ММФ

БРИСЕЛ: Владе чланица Европске уније изабрале су синоћ Кристалину Георгиеву из Бугарске за свог кандидата за директорку Међународног монетарног фонда (ММФ).
kristalina georgieva
Фото: Tanjug (AP Photo/Jose Luis Magana)

Она је после 12-часовне дебате, у другом кругу гласања победила Холанђанина Јеруна Дајселблума, након што су се три кандидата повукла из трке, преноси Ројтерс.

Гувернер централне банке Финске Оли Рен и шпанска министарка економије Надиа Калвино повукли су након првог круга гласања представника 28 земаља-чланица ЕУ, преноси Ројтерс.

Георгиева (65) је извршна директорка Светске банке.

Њена кандидатура приморала би ММФ на промену правила која захтевају да директор има мање од 65 година, додаје Ројтерс.

Велика Британија се успротивила плану да се кандидат бира сада, наводећи да је то "преурањено" и да Лондону није дато довољно времена да предложи свог кандидата, пише у једној поверљивој белешци у коју је Ројтерс имао увид.

Кандидати за шефа ММФ-а могу да се пријављују Фонду до 6. септембра. 

Највишу функцију у ММФ-у, глобалном кредитору са седиштем у Вашингтону, традиционално је држао Европљанин, али кандидати из других делова света могу стећи предност уколико се Европа подели по питању избора свог кандидата. 

Наиме, земље северне Европе префереирају Дајселблума, а јужне и источне европске државе протежирају Георгиеву, рекао је један европски званичник.

Победиће кандидат који добије 55 одсто гласова влада 28 држава ЕУ, које заједно имају удео од најмање 65 одсто у њеном укупном становништву.

Бивша шефица ММФ-а Кристин Лагард поднела је оставку у јулу након што су је лидери ЕУ изабрали да замени Марија Драгија на дужности председника Европске централне банке.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести