Љајић: Очекујем да Хрватска што пре измени Правилник

БЕОГРАД: Министар трговине, телекомуникација И туризма Расим Љајић очекује да ће Хрватска данас или сутра изменити свој Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима.
rasim ljajic EPA/BARBARA GINDL
Фото: EPA/BARBARA GINDL

Љајић је новинарима рекао да код свих актера постоји спремност да се проблем реши, као и да још нема процене економске штете од увођења нових хрватских такси.“Верујем да хрватски Правилник бити значајно измењен. У сваком случају из разговора у ова два дана стекао сам утисак да постоји спремност код свих да се проблем што пре реши”, рекао је министер новинарима у Београду. 

Он је додао да нема још увек процене економске штете али је истакао да је у трговинском рату било којих земаља не може да буде победника, већ да сви могу да буду мањи или већи губитника. “Настојимо интензивно да решимо проблем, немамо пуно времена. Време нам овде није савезник”, указује Љајић. 

Истакао је да начелан рок за реакцију Хрватске истиче крајем недеље, додајући да би свако одлагање проузроковало само још већу штету. Када је реч о контрамерама Србије Љајић каже да се не размишља још о “најлошијој солуцији”. 

“Не могу да верујем да нећемо анћи решење, јер онда улазимо у спиралу мера И контрамера, И ко зна где би нас то одвело”, казао је он. 

 

Љајић очекује три милиона туриста и 1,2 милијарде евра

Министар трговине и туризма Расим Љајић ове године очекује три милиона туриста у Србији и девизни приход од туризма од 1,2 милијарде евра. "Мислим да туризам постаје озбиљна привредна грана која доприноси економском развоју земље, рекао је Љајић новинарима у Београду. 

Он је навео пет мера које Србија треба да предузме како би ти резултати били још бољи. Пре свега је споменуо побољшање инфраструктуре, односно завршетак Коридора 10 и 11, нове авио линије између Београда и важних европских и светских престоница.

Љајић очекује још већи број гостију из земаља са којима Србија има безвизни режим.Он сматра да треба побољшати туристичке процедуре, самим тим и туристичку понуду која, како каже, мора бити разноврснија.

За привлачење нових туриста у Србију, Љајић каже да је неопходна боља, ефикаснија и јефтинија промоција земље као туристичке дестинације. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести