Лидл стигао у Србију, отворен логистички центар у Н. Пазови

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић пустио је у рад Логистички центар немачког трговинског ланца „Лидл“ за Србију у Новој Пазови. Отварањем тог објекта, у којем су управна зграда и логистички центар за Србију површине 45.000 квадратних метара, у чију изградњу је уложено 55 милиона евра, створени су предуслови да се до краја године отворе и продајни објекти те мултинационалне компаније.
e
Фото: Tanjug

Данас правимо још један мали корак на нашем дугачком и презахтевном путу ка достизању европског стандарда живота, рекао је Вучић.

Како је додао, тај мали корак претвориће се у већи скок крајем године, када један од највећих светских ланаца и највећи ланац супермаркета у Европи отвори своје продавнице широм Србије.

Он је нагласио да је то значајна инвестиција, не само за општину Стара Пазова већ и за Србију. Око 300 домаћих артикала је на „Лидловој“ листи, а председник Србије заложио се да тај број буде и већи.

Рекао да та „Лидлова“ инвестиција превазилази важност обичног ланца супермаркета.

То је један од најзначајнијих симбола и напретка, познат у 28 европских држава, који говори да се Србија, полако али сигурно, придружује оним европским државама које су успеле и да велике компаније имају прилику да улажу овде и уживају у слободном и поштеном тржишту које правимо и градимо, изјавио је Вучић.


 Вучић о протестима због цене горива: Нема одлука под притиском улице

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава видети шта може да учини по питању цене дизела, због пољопривредника и превозника пре свега, али да никакве мере неће доносити под притиском улице, који организују припадници бившег режима, чији председник Борис Тадић је у само једном дану повећао акцизе 54 одсто.

„Вучићу, готов си” може на изборима, а противзаконитим притисцима неће моћи ништа, рекао је Александар Вучић новинарима, и истакао да је његов посао да осигура сигурност и безбедност свих грађана Србије, а не да на будућност Србије утичу „битанге и лопови, власници најскупљих аутомобила” који, каже, протесте организују на лажи да Србија има најскупље гориво.

Љут сам на себе што смо пустили да нам продападају милиони евра и да међу туристе уносимо несигурност, па да бирају пут преко Румуније и Бугарске јер смо пустили да нам неко блокира ауто-пут, казао је Вучић, и додао да се то догађа у тренутку када желимо да побољшамо имиy Србије у свету.

Председник Србије казао је да од Србије скупље гориво у 26 држава Европе, али да држава жели да нађе решење за цену горива само ако престану насилни протести.

Он је, коментаришући пребијање човека у Борчи који је питао протестанте зашто блокирају саобраћај, то окарактерисао као „стравично насиље”.

Од убиства Рајка Панића и пребијања Славише Кокезе, овакво пребијање нисмо видели у протеклих десет година, нагласио је Вучић.


Он је изнео податак да ће до краја године бити отворено 16 продајних објеката „Лидла“ који ће запошљавати 1.500 радника, а тренутно та немачка фирма у Србији запошљава 500 радника. Додао је и да је на конкурсе за преосталих 1.000 радних место стигло више од 23.000 пријава.

Фото: vojvodina.gov.rs


Мировић: Значај за развој Војводине

Долазак „Лидла“ показује да је Србија сигурна земља за инвеститоре и да бележи економски раст и развој, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је присуствовао свечаности у Новој Пазови.

Почетак пословања компаније „Лидл“, како је истакао, нашој земљи ће донети три позитивна ефекта, а то су повећање броја запослених, конкуренције у малопродаји и угледа српске економије.

Укупна економија наше земље расте, а томе значајно доприноси АП Војводина, која бележи повећање броја запослених и раст привреде, казао је Мировић, и додао да је отварање Логистичког центра баш у Срему, још један важан корак у напорима да АП Војводина поново буде главни покретач привредног развоја наше земље.


Задовољан сам што смо још једно кукурузно поље успели да претворимо у нешто од огромног значаја за целу нашу земљу и за овај крај, оценио је Вучић.

Рекао је да стандард становништва расте и да ће наставити да расте и куповна моћ становништва.

До јуче смо били земља с најнижим примањима у Европи. Данас већ имате четири или пет земаља с нижим примањима. Ускоро ћемо престићи још неке земље и по нивоу пензија и по нивоу плата. Имате чак и прве земље ЕУ које смо престигли по примањима. То значи да ћемо, ако будемо радили вредно и марљиво, моћи да напредујемо много брже и озбиљније. Наш народ је уморан од ратова и мржње. Жели и заслужује пристојан живот и од својих плата могућност да од свог рада купи квалитет, нагласио је председник Србије.

Додао је да европски животни стандард почиње европским квалитетом хране и оно што једемо, чиме хранимо нашу децу, мора да буде истог квалитета као и у другим земљама Европске уније.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман говорећи о привредној сарадњи, рекао је да је Немачка трговински партнер Србије број један, с обимом робне размене од 4,3 милијарде евра. У Србији послује око 400 немачких компанија које запошљавају око 45.000 радника, а од 2000. године уложили су око две милијарде евра.                                        

Фото: vojvodina.gov.rs


Радиновић: Велики дан за општину

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић казао је да је отварање Логистичког центра велики дан за општину. Он је истакао да је много урађено на путној мрежи и инфраструктурном опремању зона.

Поносни смо на то што грађани суседних општина све више раде у Старој Пазови, нагласио је Радиновић.

Веома смо захвални компанији „Лидл“, додао је Радиновић, што су радници веома задовољни платама и почиње конкуренција у висини зарада. То је важно за наше грађане.


Сарадња између Србије и Немачке важна је и значајна да припреми српску привреду и економију за приступање Европској унији, што је стратешко опредељење Србије, а Немачка подржава Србију на европском путу као фер и поштен партнер, нагласио је Дитман.

Генерални директор „Лидла“ за Србију Томислав Шапина рекао је да је у изградњи логистичког центра учествовало око 2.000 људи и ангажовано више од 50 домаћих подизвођача, чиме су упослили српску привреду.

Додао је да ће та компанија унапредити тржиште малопродаје у нашој земљи, купцима понудити свеже производе с најбољим односом цене и квалитета.

Желимо бити дугорочни партнер Србији, нагласио је Шапина.

Како је најавио, ту смо да останемо и да се заједно развијамо.

А. Савановић   

Фото: Tanjug

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести