Мали: Дефицит буџета не угрожава макроекономску стабилност

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да дефицит од 483 милијарде динара предвиђен ребалансом буџета за 2020. апсолутно не угрожава макроекономску стабилност.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Образлажући предложени ребаланс буџета за 2020. у Скупштини Србије, Мали је рекао да учешће јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто.

"То значи да смо апсолутно у стабилном финансијском пложају. Имамо најмањи пад у Европи и то говори колико су биле оправдане мере које смо применили", навео је Мали.

Он је рекао да је ребалансом буџета, другим по реду у овој години, осим завршетка и опремљања две ковид болнице у Батајници и Крушевцу за шта је предвиђено девет милијарди, планирано и улагање у друге здравствене установе.

Тако је навео улагања у Институт за мајку и дете, ГАК "Народни фронт", "Тиршову", Институт за инфективне и тропске болести, али и опште болнице и домове здрвља широм Србије.

Министар финансија је рекао да је ребаланс буџета усмерен на додатно ојачавање капацитета у здравству како бисмо се на прави начин изборили са епидемијом корона вируса.

Позвао је посланике да подрже тај владин предлог и исплату 10.000 динара једнократне помоћи за запослене у здравству као подршку за предани рад у условима борбе против корона вируса.

"Обећање које смо дали са првим ребалансом смо испунили. То кажу и ММФ и ЕК који наводе да је наш одговор био правовремен и ефикасан и зато Србија нема тај црни сценарио које имају друге много развиненије земље", истакао је Мали.

Подсетио је да је првим ребалансом буџета у априлу брзо и са свеобухватним програмом издвојено 5,8 милијарди евра за програм помоћи и подршке привреди и грађанима, како би се ублажиле негативне последице епидемије корона вируса.

Подсетио је да је исплаћено пет минималних зарада за преко милион запослених, да су померање плаћања пореза и доприноса у периоду од четири месцеца, обезбеђени јефтини кредити за приватни сектор, договорена гарантна шема у износу од две милијарде евра са банакама за обратна средства и ликвидност предузећа.

Навео је и да су 10 одсто повећане зараде свим запосленима у здравству, исплаћена јендократна помоћ од 4.000 динара за пензионере и по 100 евра сваком пунолетном који се јавио за ту помоћ.

Мали је нагласио да смо, по пројекцијама, до краја године најбољи у Европи и да ћемо имати најмањи пад.

"У Европи имамо најбољи резултат, то је заслуга свих грађана. Овај ребаланс буџета за који смо добили сагласност ММФ, усмерава нас и ка реализацији пројекта ''Србија 2025'' који подразумева 14 милијарди евра додатног новца за улагање у инфраструктуру", рекао је Мали.

Навео је да ће бити остварен циљ да 2025. просечна плата буде 900, а просечна пензија 440 евра.

Мали каже да се у ребалансу буџета водило рачуна и о средствима за капиталне инвестиције, те да се настављу радови на обилазници око Београда, на Моравском коридору, и на ауто-путу Прељина-Пожега.

"Имаћемо рекордан износ капиталних инвестиција у 2021. години", рекао је Мали.

Нагласио је и да је кумулативни раст Србије у наредне три године и по пројекцијама ММФ и ЕК апсолутно највећи у Европи.

Навео је и да нема много земаља у Европи које ће повећати пензије, као што ће оне од 1. јануара наредне године у Србији бити веће за 5,9 одсто, а минимална зарада ће расти за 6,6 одсто.

"Имаћемо и повећање зарада у јавном сектору и поред короне и економске кризе, размишљамо о подизању животног стандарда", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести